Coreea de Sud și armata americană au lansat o serie de rachete în mare, potrivit Seulului, ca răspuns la lansarea unei rachete de către Coreea de Nord deasupra Japoniei. Una dintre rachetele sud-coreene s-a prăbușit lângă o zonă locuită și i-a speriat pe locuitori.

Rachetele au fost trase în Marea de Est, cunoscută și sub numele de Marea Japoniei, situată între peninsula coreeană și Japonia. Coreea de Nord a testat marți o rachetă balistică, trimițând-o deasupra Japoniei pentru prima dată din 2017. Ca răspuns, SUA, Japonia și Coreea de Sud au desfășurat exerciții militare într-o demonstrație de forță. Miercuri, Coreea de Sud și SUA au tras fiecare câte o pereche de rachete Army Tactical Missile System, de fabricație americană, potrivit unui comunicat. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat pentru CNN că lansarea a fost concepută pentru a arăta că SUA și aliații lor au „capacitățile militare pregătite pentru a răspunde la provocările Nordului".

O rachetă sud-coreeană a eșuat la scurt timp după lansare și s-a prăbușit, dar nu a provocat victime. Totuși, armata sud-coreeană și-a cerut scuze deoarece prăbușirea a stârnit alarma printre locuitorii din orașul de coastă Gangneung. Aceștia au declarat că au auzit o explozie și au văzut un incendiu peste noapte. Decizia Pyongyangului de a trimite marți o rachetă deasupra Japoniei a fost considerată o provocare pentru a atrage atenția Tokyo și Washingtonului. Premierul japonez Fumio Kishida a descris această lansare ca fiind un „comportament violent", în timp ce președintele american Joe Biden a întărit „angajamentul de fier" al Washingtonului față de apărarea Japoniei în timpul unei convorbiri telefonice cu Fumio Kishida.

În timp ce racheta zbura deasupra Japoniei, oamenii din nord, inclusiv de pe insula Hokkaido și din orașul Aomori, s-au trezit în zgomotul sirenelor și al alertelor prin SMS în care scria: „Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să vă evacuați în clădiri sau în subteran". ONU interzice Coreei de Nord să testeze arme balistice și nucleare. Zborul rachetelor spre sau deasupra altor țări fără niciun avertisment sau consultare contravine, de asemenea, normelor internaționale. Lansarea rachetei nord-coreene de marți a fost a cincea efectuată de Pyongyang în decurs de o săptămână.