Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a vizitat miercuri regiunea separatistă georgiană Abhazia, ceea ce a atras un „protest energic'' din partea autorităţilor din Georgia, transmite EFE.

 

Imediat ce s-a aflat despre vizita liderului de la Minsk, Ministerul Afacerilor Externe georgian l-a convocat pe ambasadorul belarus la Tbilisi, Anatoli Lis, pentru a-i transmite un „protest energic''. Viceministrul de externe georgian Teimuraz Djandjalia a cerut „explicaţii suplimentare'' ambasadorului belarus, care a părăsit sediul MAE georgian fără a face declaraţii.

La scurt timp după aceea, preşedinta georgiană Salomé Zurabişvili a condamnat vizita lui Lukaşenko în Abhazia şi a calificat-o „o încălcare a dreptului internaţional''.

„Condamn energic vizita lui Aleksandr Lukaşenko în Abhazia ocupată. Este o încălcare inacceptabilă a Legii Teritoriilor Ocupate din Georgia, a relaţiilor noastre bilaterale şi a principiilor dreptului internaţional'', a scris şefa statului georgian pe Twitter.

Lukaşenko s-a reunit cu liderul Abhaziei, Aslan Bzhania, în prima sa vizită în această regiune separatistă recunoscută drept stat independent doar de Moscova, nu şi de Minsk, remarcă EFE.

„Bun venit, Aleksandr Grigorievici. Sunteţi pentru noi un oaspete dorit pe care îl aşteptam de multă vreme'', a declarat Bzhania în momentul în care l-a întâmpinat pe preşedintele belarus, potrivit unui comunicat al aşa-zisei „preşedinţii abhaze''.

Liderul separatist abhaz şi-a exprimat convingerea că vizita lui Lukaşenko va da un nou impuls relaţiilor şi a adăugat: „Cu siguranţă vom face să fie ca în vremurile bune sovietice''. „Nostalgia este mereu cu noi'', a răspuns Lukaşenko, care şi-a amintit că ultima dată când s-a aflat în Abhazia a fost în urmă cu 25 de ani, când era deputat.

„Ieri (marţi - n.r.), cu fratele nostru cel mare, (preşedintele rus) Vladimir Putin, am dezbătut problema Abhaziei. Am dezbătut mult aceste probleme, până noaptea târziu, şi am ajuns la o concluzie: Abhazia nu poate fi abandonată'', a declarat preşedintele belarus.

Lukaşenko a adăugat că Minsk şi Moscova îşi coordonează acţiunile şi că „Rusia este dispusă să pună umărul la treabă''.

„Cu siguranţă, este timpul. Acum, mai mult ca oricând, am văzut cum este lumea. Nu ne lasă în pace. De aceea trebuie să ne consolidăm relaţiile cu prietenii'', a susţinut preşedintele belarus.

Abhazia s-a scindat de facto de Georgia la începutul anilor '90 ai secolului trecut după un conflict armat în care separatiştii au învins trupele de la Tbilisi şi, în 2008, după războiul ruso-georgian, a fost recunoscută de Moscova drept stat independent.