Locuitori de pe întreg teritoriu Israelului au păstrat joi două minute de reculegere, cât timp sirenele au sunat în memoria celor 6 milioane de evrei ucişi în Holocaust.

 

În cele două minute, traficul s-a oprit, şoferii ieşind din maşini şi stând drepţi, cu capetele plecate, în amintirea victimelor Holocaustului. Începând de miercuri noaptea, timp de 24 de ore, televiziunea şi radioul israeliene au transmis, în afara ştirilor, doar programe referitoare la Holocaust, iar pe teritoriul ţării au avut loc ceremonii de marcare a Zilei Amintirii Holocaustului. Preşedintele Reuven Rivlin şi premierul Benjamin Netanyahu au luat parte la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Memorialul Yad Vashem al Holocaustului, de la Ierusalim. În parlament s-a dat citire numelor victimelor Holocaustului, într-o ceremonie anuală intitulată „Fiecare persoană are un nume”.

„În fiecare an venim aici de Yom HaShoah (Ziua Amintirii Holocaustului) şi citim numele victimelor. Dar sunt atât de multe nume pe care nu le vom şti niciodată, în ciuda eforturilor fără sfârşit de a le afla”, a declarat Rivlin.

Cu prilejul ceremoniei principale desfăşurate miercuri seară la Yad Vashem, atât Netanyhau, cât şi Rivlin s-au referit în discursurile lor la antisemitismul contemporan. Potrivit unui raport al Centrului Kantor al Universităţii din Tel Aviv, numărul incidentelor antisemite comise cu violenţă a crescut cu 13% în 2018 faţă de anul anterior.

„Astăzi, Europa este încă o dată urmărită de fantomele trecutului”, a declarat Rivlin. „Ideile de superioritate, puritate naţională, xenofobie, antisemitism flagrant de la stânga şi de la dreapta planează asupra Europei”, a adăugat el.

În aceeaşi notă, premierul Netanyahu a afirmat că „dreapta radicală, stânga radicală şi islamul radical sunt de acord doar asupra unui singur lucru: ura faţă de evrei”. „Această ură s-a manifestat în atacurile abominabile împotriva unor credincioşi în sinagogi”, a mai spus prim-ministrul israelian, referindu-se la recentele atacuri din SUA. Conform datelor Ministerului de Finanţe, în Israel mai trăiesc peste 210.000 de supravieţuitori ai Holocaustului.