Cel puţin 17 pacienţi dintr-un spital din statul Hidalgo, în centrul Mexicului, au murit în inundaţii cauzate de ploile abundente, a anunţat marţi guvernul mexican. Clădirile s-au zguduit marţi seara în Mexico City. Oamenii au fugit pe străzi, după ce un cutremur puternic a lovit sud-vestul ţării.

„Ploile de ieri din Hidalgo au provocat revărsarea râului Tula, inundând spitalul general, cauzând moartea a 17 pacienţi”, a declarat guvernul într-un mesaj pe Twitter. Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a deplâns pe contul său de Twitter „moartea a 17 pacienţi de la Spitalul securităţii sociale din cauza inundaţiilor râului Tula”. „Este o zi foarte tristă” pentru Mexic, a spus el. Alte două persoane au murit din cauza inundaţiilor la Ecatepec, o suburbie a capitalei Ciudad de Mexico, unde numeroase străzi au fost inundate, a raportat presa mexicană. O mare parte a ţării a fost lovită de ploi abundente, în special luni, care au provocat revărsarea râurilor.

Într-un mesaj, însoţit de o înregistrare video, Zoe Robledo, directorul general al asigurărilor de sănătate mexicane (IMSS), care gestionează spitalul victimă a acestor inundaţii, a explicat că 57 de pacienţi erau spitalizaţi în unitate şi că în câteva minute acesta a fost inundată, compromiţând funcţionarea sa. Mexicanii au fost loviţi şi de cutremur. Studiul geologic american (USGS) a declarat că un cutremur cu magnitudinea de 7 a avut loc la 11 mile nord-est de staţiunea Acapulco, Guerrero. Primarul oraşului Mexico, Claudia Sheinbaum, a declarat că nu există pagube grave în capitală. În cartierul Roma Sur din Mexico City s-au stins luminile şi locuitorii speriaţi au ieşit pe străzi, unii purtând doar pijamale.

„A fost groaznic. Îmi aminteşte cu adevărat de cutremurul din 1985 de fiecare dată când se întâmplă aşa ceva”, a spus Yesmin Rizk, un rezident din Roma Sur, în vârstă de 70 de ani.