Îndulcitorul artificial Aspartam ar urma să fie etichetat de către OMS ca fiind „posibil cancerigen”. Îndulcitorul e folosit în mii de produse, inclusiv în Coca-Cola dietetică, înghețată și gumă de mestecat.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care aparține Organizației Mondiale a Sănătății, a efectuat o analiză a siguranței aspartamului și va publica un raport luna viitoare.

Aceasta se pregătește să eticheteze îndulcitorul ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni”, a relatat joi Reuters.

Asta înseamnă că există unele dovezi care leagă aspartamul de cancer, dar că acestea sunt limitate. IARC are două categorii mai grave, „probabil cancerigen” și „cancerigen”.

Decizia ar putea să se dovedească controversată, după ce IARC s-a confruntat cu critici pentru că a provocat alarmă cu privire la substanțe sau situații greu de evitat. Anterior, a inclus munca de noapte și consumul de carne roșie în categoria „probabil cancerigenă”, iar folosirea telefoanelor mobile în categoria „posibil cancerigenă”.

Revizuirea de siguranță IARC a fost efectuată pentru a evalua dacă aspartamul reprezintă sau nu un potențial pericol, pe baza tuturor dovezilor publicate, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. Cu toate acestea, ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță.

Acest sfat provine de la un comitet de experți separat al OMS privind aditivii alimentari, care a analizat, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Acesta urmează să își anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își va face publică decizia, la 14 iulie.

„IARC a evaluat potențialul efect cancerigen al aspartamului (identificarea pericolelor)”, a confirmat un purtător de cuvânt al IARC.

Aspartamul a fost utilizat pe scară largă începând cu anii 1980 ca îndulcitor și în produse precum băuturile carbogazoase dietetice, guma de mestecat, cerealele pentru micul dejun și dropsurile pentru tuse.

Jecfa declara că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate încă din 1981.

Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestuia.