Guvernul Franţei evaluează diverse scenarii privind relaxarea restricţiilor de circulaţie implementate în cadrul eforturilor de contracarare a epidemiei de coronavirus.

Guvernul de la Paris „lucrează la diverse scenarii pentru ieşirea din starea de blocare a deplasărilor", a declarat miercuri Sibeth Ndiaye, purtătorul de cuvânt al instituţiei, enumerând mai multe criterii, de la intensificarea testării medicale la alocarea mai multor locuri în secţii de reanimare, informează cotidianul Le Figaro.

„Vedem alte situaţii în ţările în care epidemia a izbucnit mai devreme decât la noi, sunt adresate numeroase întrebări asupra modului de organizare nu doar a ieşirii din starea de blocare a deplasărilor, dar şi în etapa de după" eliminarea restricţiilor, a afirmat Sibeth Ndiaye, purtătorul de cuvânt al Guvernului Franţei.

„Ce este cert este că avem multe date ştiinţifice de coroborat, pentru a ne clarifica situaţia", a adăugat Sibeth Ndiaye, apreciind că „este puţin prea devreme să fie organizată o ieşire din criză" şi că Guvernul „nu poate spune acum în ce moment se va încheia criza".

Administraţia Emmanuel Macron a prelungit restricţiile stricte privind deplasările până cel puţin pe 15 aprilie, dar autorităţile au semnalat de asemenea şi că restricţiile ar putea fi prelungite.

În Franţa sunt 52.836 de cazuri confirmate de coronavirus şi 3.532 de decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

Peste 337.000 de companii din Franţa au redus activitatea din cauza efectelor măsurilor de contracarare a epidemiei de coronavirus, astfel că peste 3,6 milioane de salariaţi sunt în şomaj parţial, a declarat Muriel Pénicaud, ministrul francez al Muncii. Costurile suspendării activităţilor firmelor depăşesc 11 miliarde de euro.

Restricţiile stricte de circulaţie aplicate de Administraţia Emmanuel Macron vor genera scăderea PIB-ului cu 2,6% în 2020, a avertizat Observatorul Francez al Situaţiilor Economice (Observatoire français des conjonctures économiques, OFCE), conform cotidianului Le Figaro.