Statele Unite au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să ucidă mulți dintre generalii ruși care au participat la războiul din Ucraina, a relatat New York Times, citând oficiali americani de rang înalt. Kremlinul susţine că nu este impresionat.

Ajutorul face parte dintr-un efort al administrației Biden de a furniza Ucrainei informații în timp real despre câmpul de luptă, a precizat ziarul. Washingtonul ar fi furnizat Ucrainei detalii despre mișcările preconizate ale trupelor rusești, precum și locația și alte detalii despre cartierele generale militare mobile ale Rusiei, iar Ucraina a combinat acest ajutor cu propriile sale informații pentru a efectua lovituri care au ucis ofițeri ruși.

Informațiile includ, de asemenea, mișcările anticipate ale trupelor rusești, culese din recentele evaluări americane ale planului de luptă secret al Moscovei pentru luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au declarat oficialii.

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali ruși pe câmpul de luptă, potrivit New York Times. Oficialii au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței americane, a adăugat ziarul.

În replică, Kremlinul a declarat că Statele Unite, Marea Britanie și alte țări NATO furnizează „în mod constant" informații Ucrainei, dar acest lucru nu va împiedica Rusia să își atingă obiectivele militare în această țară.

„Armata noastră este conștientă de faptul că Statele Unite, Marea Britanie și NATO în ansamblu transmit în mod constant informații forțelor armate ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a spus că acest lucru, precum și furnizarea de arme occidentale, „nu contribuie la finalizarea rapidă a operațiunii (rusești), dar, în același timp, nu împiedică atingerea obiectivelor stabilite".

Întrebat ce măsuri ar putea lua Rusia ca răspuns, el a spus: „Bineînțeles, armata rusă face tot ce este necesar în această situație".

Rusia a acuzat Occidentul că duce un război împotriva sa prin înarmarea Ucrainei.