Israelul a anunţat că a atacat peste 14.000 de ţinte Hamas de la începutul războiului împotriva grupării islamiste şi că trupele sale luptă în adâncurile Gaza City, principalul oraş din enclava palestiniană, pentru prima dată în mulţi ani. SUA transmite că Israelul nu trebuie să reocupe militar enclava.

„Pentru prima dată în decenii, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) luptă în inima oraşului Gaza", a declarat Yaron Finkelman, comandantul Comandamentului de Sud al armatei israeliene. Trupele israeliene au pătruns terestru în Fâşie în urmă cu zece zile, după câteva săptămâni de atacuri continue de artilerie lansate de pe teritoriul israelian şi de bombardamente intense. Totodată, armata israeliană a anunţat că militarii săi au reuşit să încercuiască oraşul Gaza, unde se concentrează cea mai mare parte a populaţiei palestiniene.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că atacurile forţelor aeriene, navale şi terestre israeliene asupra Fâşiei Gaza sunt un „succes extraordinar", la o lună de la începutul războiului împotriva grupării islamiste Hamas.

„Aş dori să vă spun că ceea ce vedem pe teren, din rapoartele pe care le primim eu şi cabinetul de război şi din discuţiile cu comandanţii şi soldaţii, este un succes extraordinar", a spus Netanyahu, care a vizitat baza militară Tzelim, situată la circa 25 de kilometri de Fâşia Gaza. „Nu intenţionăm să ne oprim, intenţionăm să continuăm până la final", a subliniat el, pe fondul presiunii internaţionale tot mai mari pentru o încetare umanitară a focului în Fâşia Gaza, unde aproximativ 1,5 milioane de palestinieni au fost strămutaţi, în contextul colapsului spitalelor şi al penuriei de apă potabilă, alimente, medicamente, electricitate şi combustibil.

 

Fâşia Gaza nu trebuie reocupată

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Israelul nu trebuie „să reocupe" Fâşia Gaza la finalul conflictului în curs cu Hamas, după o reuniune a miniştrilor de externe din statele G7 la Tokyo, relatează AFP şi dpa.

SUA şi-au exprimat deja marţi opoziţia faţă de o eventuală reocupare a teritoriului palestinian după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în ajun că ţara sa îşi va asuma „responsabilitatea generală pentru securitate" în Gaza „pentru o durată nedeterminată".

Secretarul de stat american a prezentat, practic, care este viziunea Washingtonului privind condiţiile necesare pentru o încheiere a luptelor în Fâşia Gaza.

„Gaza nu trebuie utilizată ca platformă pentru terorism sau alte atacuri violente", a spus el. „Nu trebuie să existe o reocupare a Fâşiei Gaza după ce se încheie conflictul, nicio tentativă de a institui o blocadă sau de a asedia Gaza, nicio reducere a teritoriului Gaza", a adăugat el.

Cu toate acestea el nu a făcut apel la o încetare imediată a focului, cum au făcut mulţi alţii, observând că toţi cei care fac acest lucru au datoria de a explica cum să se procedeze cu ostaticii şi cum să răspundă intenţiei declarate a Hamas de a repeta atacul de la 7 octombrie.

Blinken a mai afirmat că „vocile şi aspiraţiile poporului palestinian vor trebui plasate în centrul guvernării Gaza" după război şi că acest teritoriu ar trebui „unificat" cu Cisiordania sub controlul Autorităţii palestiniene.