Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat, joi, că este „determinat” să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând din nou aceste ţări că găzduiesc „terorişti”.

„Suntem determinaţi să ne menţinem poziţia, i-am informat pe prietenii noştri că vom spune «nu» demersurilor Finlandei şi Suediei de a adera la NATO şi că vom persista în această opţiune”, a afirmat joi Recep Tayyip Erdogan. „Suedia şi Finlanda adăpostesc terorişti din PKK şi YPG”, a acuzat preşedintele Turciei, referindu-se la organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi la Unităţile Populare de Apărare (YPG).

Conform unor oficiali din cadrul NATO citaţi de agenţia DPA şi de publicaţia Die Zeit, Turcia a blocat miercuri, în Consiliul Nord-Atlantic, începerea negocierilor cu Suedia şi Finlanda, care au depus cereri de aderare. „Ne aşteptăm ca aliaţii noştri să înţeleagă, să respecte şi să susţină sensibilităţile noastre. Avem o sensibilitate în protejarea frontierelor noastre de terorism. Niciunul dintre aliaţi nu a manifestat cât ne aşteptam respect faţă de această sensibilitate a noastră”, a declarat miercuri Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele Turciei a avertizat luni că nu va face concesii în privinţa admiterii Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, reluând acuzaţiile privind găzduirea unor militanţi ai grupurilor separatiste kurde. „Cum am putea avea încredere în aceste ţări!? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste. Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Ankara a acuzat din nou Suedia şi Finlanda că găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen.

Însă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-au declarat încrezători că Alianţa Nord-Atlantică va ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în pofida obiecţiilor formulate de Turcia.

Premierul Italiei, Mario Draghi, a anunţat joi că se va deplasa în Turcia la începutul lunii iulie, pentru a discuta despre conflictul din Ucraina şi despre integrarea Suediei şi Finlandei în NATO.