„Los Lobos” revendică uciderea unui politician în Ecuador și amenință că va ucide mai mulți alţi politicieni. Este a doua organizație criminală ca mărime din Ecuador, care luptă pentru controlul închisorilor din țară.

Organizația care se autointitulează „Los Lobos” a publicat un comunicat pe X - fostul Twitter - în care revendică uciderea lui Fernando Villavicencio și amenință că „se va întâmpla din nou când corupții nu se vor ține de cuvânt”.

Purtând cagule și având asupra lor arme de foc de calibru mare, ei se laudă cu uciderea acestuia și lansează amenințări cu moartea împotriva altor politicieni ecuadorieni, inclusiv a candidatului la președinție Jan Topic. Într-o imagine, se pot vedea în jur de 20 de bărbați în jurul liderului lor, cunoscut sub numele de „Pipo”, care citește comunicatul așezat la o masă, având arma lângă el.

„Vrem să spunem clar întregii națiuni ecuadoriene că de fiecare dată când politicienii corupți nu își vor respecta promisiunile, când vor primi banii noștri, care sunt milioane de dolari, pentru a-și finanța campania, vor fi uciși”, spune liderul grupului, potrivit El Espanol.

Este a doua organizație ca mărime din țară, cu peste 8.000 de membri în toate închisorile din Ecuador. Grupul a fost implicat în mai multe masacre sângeroase din penitenciare, cauzate de ciocnirile cu grupul rival „Los Tiguerones”.

„Los Lobos” l-au indicat pe candidatul Jan Topic. „Și tu, Jan Topic, ține-ți cuvântul. Dacă nu-ți respecți promisiunea, tu vei fi următorul”.

Deocamdată, poliția nu a confirmat credibilitatea comunicatului, deoarece în ultimele zile Villavicencio a avertizat asupra amenințărilor din partea unui alt grup criminal, așa-numitul „Los Choneros” - cel mai sângeros din țară.

Președintele conservator al Ecuadorului, Guillermo Lasso, a decretat joi starea de urgență pentru 60 de zile în întreaga țară, ca urmare a asasinării candidatului prezidențial Fernando Villavicencio, care a fost împușcat de bărbați înarmați în timpul unui miting electoral din Quito.

Într-un mesaj adresat naţiunii după o lungă reuniune a comitetului de securitate a statului, Lasso a anunţat că alegerile generale extraordinare vor avea loc pe 20 august, aşa cum era prevăzut, dar cu o desfăşurare de personal militar pe întreg teritoriul naţional ca parte a stării de urgenţă.

„În faţa pierderii unui democrat şi a unui luptător, alegerile nu vor fi suspendate. Ele trebuie să aibă loc, iar democraţia trebuie să fie consolidată. Acesta este cel mai bun motiv pentru a ieşi la vot şi a apăra democraţia, viaţa şi integritatea familiei ecuadoriene şi viitorul ţării', a declarat preşedintele.

Ca urmare a crizei de securitate prin care trece Ecuadorul din cauza creşterii infracţionalităţii şi a violenţei crimei organizate, şeful statului decretase deja, de la sfârşitul lunii iulie, starea de urgenţă, tot pentru 60 de zile, în provinciile Manabi şi Los Rios, precum şi în municipiul Duran, în zona metropolitană Guayaquil.