Suedia renunţă la o neutralitate veche de 200 de ani şi va depune o solicitare formală în vederea admiterii în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat luni după-amiază premierul Magdalena Andersson, în contextul în care Finlanda a făcut un anunţ similar săptămâna trecută.

„Vom informa NATO că vrem să devenim membru al Alianţei", a afirmat premierul Magdalena Andersson, potrivit agenţiei The Associated Press. Anunţul a fost făcut după o dezbatere în Parlamentul de la Stockholm organizată luni dimineaţă. Dintre cele opt partide din Suedia, doar două formaţiuni mici, de stânga, s-au pronunţat împotriva aderării la NATO.

Partidul Social-Democrat (SAP), aflat la guvernare, s-a pronunţat duminică în favoarea renunţării la politica de nealiniere, pentru a adera la NATO.

„Suedia are nevoie de garanţii formale de securitate, care sunt oferite prin apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Este vorba despre o schimbare istorică în politica de securitate a ţării noastre", a argumentat premierul Magdalena Andersson.

„Intenţia Guvernului Suediei este de a solicita aderarea la NATO. Este o zi istorică pentru Suedia. Cu susţinerea largă a partidelor politice parlamentare, concluzia este că Suedia va fi mai puternică alături de aliaţii din NATO", a afirmat, la rândul său, ministrul de Externe de la Stockholm, Ann Linde.

La rândul său, Finlanda a decis săptămâna trecută depunerea unei cereri privind aderarea la NATO, în contextul temerilor privind activităţile militare ale Rusiei. Astfel, de la Oceanul Arctic, până în Balcani şi Marea Neagră, în faţa unei Rusii agresive se ridică un zid de securitate, o situaţie nemaîntâlnită până acum în istorie.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat duminică „încrezător" că Alianţa Nord-Atlantică va ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în pofida obiecţiilor formulate de Turcia.

Eventuala integrare a Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică nu va contribui la îmbunătăţirea securităţii Europei, a avertizat, tot luni, Administraţia Vladimir Putin.

„Suntem convinşi că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO nu va consolida şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura de securitate a continentului nostru", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro. Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat că deciziile Finlandei şi Suediei sunt „erori" care vor avea „consecinţe semnificative". Administraţia Vladimir Putin a avertizat în mod repetat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate. „NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare", a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News. Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să „reechilibreze situaţia" dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.