Discuţiile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană în scopul reducerii tensiunilor post-Brexit în provincia britanică Irlanda de Nord vor continua săptămâna viitoare la Londra, potrivit unui anunţ făcut sâmbătă de Downing Street, informează AFP.

Chiar dacă „discuţiile din această săptămână au fost constructive", „realitatea este că suntem încă foarte departe în privinţa chestiunilor importante" referitoare la protocolul nord-irlandez, a declarat, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Acesta este motivul pentru care discuţiile referitoare la acest document, pe care Londra îl acuză că generează o revenire a tensiunilor în provincia sa încă marcată de trei decenii de conflict, vor continua săptămâna viitoare în capitala britanică.

„O echipă de negocieri a Comisiei se va deplasa marţi la Londra pentru câteva zile de discuţii intense", se arată în comunicat. Pe agendă vor figura subiecte precum măsuri sanitare şi proceduri şi controale vamale.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, „se vor întâlni la Westminster pentru discuţii la sfârşitul săptămânii pentru a evalua progresul înregistrat".

Menit atât să protejeze piaţa europeană cât şi să prevină restabilirea unei graniţe fizice pe insulă care ar risca să submineze pacea, protocolul nord-irlandez negociat în cadrul Brexit-ului menţine de facto Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică. Este însă denunţat de Londra şi de unioniştii nord-irlandezi, ataşaţi de menţinerea Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit. Aceştia acuză protocolul de perturbarea comerţului dintre provincie şi Marea Britanie şi vor să-l renegocieze, ceea ce Bruxelles-ul refuză.

„Din cauza protocolului stocurile de biscuiţi de Crăciun nu pot ajunge în Irlanda de Nord", a acuzat Downing Street în comunicatul său, cerând să se găsească „soluţii de bun simţ" pentru a reduce aceste inconveniente.

Executivul britanic a avertizat însă că este în continuare hotărât să obţină un arbitraj internaţional pentru a asigura aplicarea prevederilor pieţei unice în Irlanda de Nord, decât să apeleze la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Această chestiune de „guvernanţă a făcut obiectul multor speculaţii săptămâna aceasta, dar poziţia noastră rămâne neschimbată", a spus purtătorul de cuvânt. „Rolul CJUE în soluţionarea disputelor dintre Marea Britanie şi UE trebuie să înceteze".