Nu mai puţin de patru membri ai guvernului britanic şi-au anunţat în prima parte a zilei de ieri, plecarea din executivul condus de Theresa May, în semn de protest faţă de acordul de retragere (Brexit) negociat de Marea Britanie şi Uniunea Europeană aprobat miercuri de Londra.

Secretara de stat pentru Brexit Suella Braverman a explicat într-o scrisoare postată pe reţeaua Twitter că nu poate "susţine cu sinceritate acordul aprobat în ajun de cabinet" şi a deplâns "concesiile" făcute Bruxellesului, adăugând că aranjamentul propus în ce priveşte frontiera irlandeză nu reflectă voinţa poporului britanic exprimată la referendumul din 2016 şi ameninţă să divizeze Regatul Unit.
Anunţul ei a fost precedat joi de cele similare făcute de Esther McVey, ministrul muncii şi pensiilor, Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, şi Shailesh Vara, secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord.
În ultimul an, din noiembrie anul trecut şi până acum, Theresa May a fost părăsită de alţi 14 membri ai guvernului, dar nu toate aceste plecări au avut legătură cu abordarea sa faţă de Brexit.
 Theresa May a prezentat ieri parlamentarilor de la Londra detalii ale acordului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Premierul a afirmat că UE a făcut concesii și susține că nu a existat nicio alternativă la mecanismul de protecție inclus în acord, element criticat de numeroși politicieni conservatori. May a mai afirmat că Uniunea Europeană nu va negocia un acord privind relațiile viitoare fără un proiect de înțelegere privind ieșirea M. Britanii din UE. Premierul britanic a mai declarat că au fost mulți care i-au spus că ar trebui să renunțe la mecanismul de protecție, dar susține că asta ar fi un lucru „iresponsabil".
„Am o responsabilitate față de oamenii din toate colțurile țării noastre și intenționez să onorez asta", a afirmat May în discursul său.

Premierul a mai afirmat că „libera circulație se va încheia odată pentru totdeauna", astfel că se va introduce un sistem de imigrație bazat pe „contribuția la Marea Britanie" a potențialilor imigranți.

Lira a scăzut față de dolar și s-a îndreptat spre cea mai mare scădere din an în raport cu euro după ce ministrul pentru Brexit Dominic Raab și alți demnitari au demisionat în semn de protest împotriva planului.

Traderii se tem acum că însăși poziția prim-ministrului May este amenințată. „Dacă miniștrii au procedat așa, este mai greu pentru Theresa May să-și mențină poziția", spune Jordan Rochester, strateg la Nomura.

Lira sterlină a pierdut 1,8%, ajungând la 1,2751 dolari, a doua cea mai mare scădere din acest an, și a scăzut cu 1,5% față de euro.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a stabilit că liderii din cadrul Uniunii Europene se vor reuni pe data de 25 noiembrie pentru a semna acordul privind termenii de retragere a Marii Britanii din Blocul comunitar.

„Dacă nu se va întâmpla ceva neprevăzut, liderii UE se vor întâlni pe 25 noiembrie pentru a finaliza înțelegerea", a declarat Tusk. „Deși sunt trist să vă văd plecând, voi face tot ce pot pentru a face această retragere cât mai ușoară pentru ambele părți, atât pentru voi, cât și pentru noi", a mai afirmat el.