Preşedintele Donald Trump a ameninţat Iranul cu distrugerea în cazul în care acest stat atacă interesele americane, într-o postare pe Twitter care stârneşte îngrijorare despre un potenţial conflict între cele două state, într-o perioadă în care tensiunile din relaţia bilaterală au escaladat.

„Dacă Iranul doreşte să se lupte, va fi sfârşitul oficial al Iranului. Fără ameninţări, vreodată, la adresa SUA", a avertizat liderul de la Casa Albă.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au exacerbat după ce SUA au anunţat desfăşurarea în Golf a portavionului Abraham Lincoln şi a bombardierelor B-52, invocând existenţa unor ameninţări din partea Iranului la adresa trupelor şi a intereselor sale. Trump a înăsprit sancţiunile economice la adresa Iranului, pe lângă întărirea prezenţei militare americane în regiune. Teheranul a calificat manevrele SUA drept un război psihologic şi un joc politic. Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a minimalizat sâmbătă posibilitatea unui noi război în regiune. La încheierea unei vizite în China, Zarif s-a declarat „sigur (...) că nu va exista un război deoarece noi nu dorim conflict şi pentru că nimeni nu îşi face iluzii în privinţa capacităţii sale de a înfrunta Iranul în regiune", conform agenţiei Irna, citată de AFP. Președintele american Donald Trump a promis că nu va permite Teheranului să aibă arme nucleare, la câteva ore după ce a avertizat că izbucnirea unui conflict ar putea însemna sfârșitul Iranului, relatează site-ul agenției Dpa. „Nu voi permite Iranului să aibă arme nucleare", a declarat Donald Trump. „Nu vreau un conflict. Dar există situația în care sunt țări, precum Iran, pe care nu le poți lăsa să aibă arme nuclearea", a adăugat acesta. Hossein Salami, comandantul Gărzilor Revoluționare, a declarat în acest contextă că Iranul nu își dorește război, dar nici nu se teme. Trupele din Statele Unite ar fi „ușor de înfrânt", pentru că acestea, în contrast cu forțele armate iraniene, se tem de moarte, a sugerat Salami.
Statele Unite vor riposta militar în mod determinat în cazul în care Iranul va ataca obiective americane, a avertizat şi ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat dur Teheranul.

„Eu le-aş spune iranienilor: nu subestimaţi determinarea Statelor Unite", a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, cu ocazia reuniunii Adunării Mondiale a Sănătăţii, desfăşurată la Geneva. „Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar dacă vor fi atacate obiective americane, vor riposta. Iar iranienii trebuie să se gândească foarte, foarte atent la acest lucru", a atras atenţia Jeremy Hunt.