În România, credincioşii ortodocşi sunt rugaţi să nu mai pupe icoanele şi să nu se apropie unii de ceilalţi, iar slujba oficiată zilnic de Papă, de la ora 7.00 dimineaţa, este difuzată online, la fel şi cea de duminică.

În Kuweit, difuzorul unei moschei i-a îndemnat pe oameni „rugaţi-vă în casele voastre” în loc de obişnuitul „veniţi la rugăciune” Lumea se schimbă odată cu noul COVID-19 şi la fel fac şi religiile. De la budişti şi hinduşi, până la creştini şi musulmani, toţi au anunţat că iau măsuri. Unele dintre ele ar putea să fie ireversibile, iar generaţiile următoare să cunoască biserica aşa cum ea se redefineşte azi.

La noi, conducerea Bisericii Ortodoxe a transmis că în lăcaşuri vor exista zone de igienizare a mâinilor, iar slujbele vor fi ţinute doar în aer liber. Credincioşii nu au voie să se apropie la mai mult de un metru unii de ceilalţi şi nici nu trebuie să mai pupe icoanele. Catolicii, de asemenea, iau măsuri. Una dintre imaginile virale din aceste zile îl arată pe Papa Francisc ce binecuvântează Piaţa Sf. Petru goală. Slujba oficiată zilnic de Papă, de la ora 7.00 dimineaţa este difuzată online, la fel şi cea de duminică.

Predicile online sau recomandările de a se ruga toţi acasă au fost aplicate de mai toate religiile de pe glob. În cazul budiştilor, aceştia se pregăteau de Anul Nou, iar ceremoniile din ultima perioadă nu au făcut decât să ajute răspîndirea virusului. În Taiwan, predicile budiste sunt transmise în direct, iar cel mai mare complex din India a fost închis ieri ca răspuns la răspândirea Covid-19. Siturile religioase din întreaga lume hindusă au fost închise, iar Guvernul saudit a cerut ca moscheile din ţară să îşi pună lacătul.

Apelul tradiţional islamic la rugăciune a fost modificat. În Kuweit, difuzorul unei moschei i-a îndemnat pe oameni „rugaţi-vă în casele voastre” în loc de obişnuitul „veniţi la rugăciune”. Şi rabinii au cerut evreilor să se roage în casele lor.