Coreea de Nord și-a reluat atacurile verbale la adresa președintelui SUA, Donald Trump, spunând despre liderul de la Casa Albă că ar trebuie `de fapt să fie diagnosticat cu o recidiva a decreptitudinii unui personaj senil”.

Atacul verbal al Phenianului vine după ce liderul de la Casa Albă a amenințat cu acțiuni militare împotriva Coreei de Nord. Este pentru prima dată după mai bine de un an când Coreea de Nord îl critică deschis pe Donald Trump.

Trump s-a întâlnit de trei ori cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, însă discuțiile pe tema denuclearizarea Coreei au intrat în impas după summitul bilateral din Vietnam, din luna februarie. Coreea de Nord a început să testeze din nou rachete balistice cu raze scurte de acțiune, iar limbajul ostil între cele două țări a revenit.

Marți, cu ocazia summitului NATO din Marea Britanie, Trump l-a numit, din nou, „omul rachetă” pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, și a spus că Statele Unite își rezervă dreptul de a folosi forța militară împotriva Phenianului.

Ministrul adjunct de Externe al Coreei de Nord, Choe Son-hui, a avertizat că „războiul cuvintelor” de acum doi ani se poate relua, potrivit unui comunicat difuzat de agenția oficială de știri a Phenianului, KCNA.

„Dacă un limbaj sau o expresie care stârnește o atmosferă de confruntare este folosit din nou în mod voluntar la un moment crucial, atunci problema trebuie diagnosticată ca o recidivă a decreptitudinii unui personaj senil”.

Choe a mai declarat că afirmațiile lui Trump arată lipsă de respect pentru conducerea Coreei de Nord, iar „acest lucru a stârnit valuri de ură ale poporului nostru împotriva SUA şi americanilor şi sunt din ce în ce mai mari”.

În 2017, Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un „nebun”, după ce liderul nord-coreean a afirmat că preşedintele SUA este „senil” şi „deranjat mental”. Anterior, Donald Trump avertizase că va „distruge total” Coreea de Nord dacă va ameninţa Statele Unite sau aliaţi ai acestei ţări.