Câteva explozii s-au produs în Marea Baltică, fiind descoperite apoi scurgeri neobișnuite la două conducte submarine de gaze naturale care merg din Rusia în Germania.

Cele trei scurgeri au fost raportate pe gazoductele Nord Stream 1 și 2, care sunt umplute cu gaze naturale, deși nu livrează combustibilul în Europa. Cauza exactă a acestor explozii nu a fost încă determinată.

Cea de-a doua explozie produsă în Marea Baltică este echivalentă unei lovituri provocate de peste 100 de kilograme de dinamită, afirmă un seismolog de la Universitatea Uppsala din Suedia.

„La urma urmei, o explozie este ceva care se extinde în toate direcțiile în același timp, în timp ce un cutremur este o mișcare pe o fisură și generează diferite tipuri de valuri. Nu există nicio îndoială că au fost explozii. S-au folosit cel puțin 100 kg de dinamită TNT, dar probabil mai mult”, a declarat seismologul Bjorn Lund.

Circulaţia navelor a fost oprită în zonele afectate din Marea Baltică, de teama unor noi explozii.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, consideră că fisurile la gazoductele ruso-germane din Marea Baltică sunt rezultatul unui act deliberat şi avertizează cu o reacţie "solidă şi unitară".

„Uniunea Europeană este profund preocupată de daunele constatate la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care au generat scurgeri în apele internaţionale din Marea Baltică. Preocupările privind siguranţa şi mediul au cea mai mare prioritate. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi", afirmă Josep Borrell Fontelles într-un comunicat postat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

„Toate informaţiile disponibile indică faptul că fisurile sunt rezultatul unui act deliberat. Vom susţine orice investigaţie menită să ofere claritate totală asupra a ceea ce s-a întâmplat şi asupra motivului şi vom lua măsuri suplimentare pentru intensificarea rezilienţei în materie de siguranţă energetică. Orice perturbare a infrastructurii energetice europene este total inacceptabilă şi va fi urmată de o reacţie solidă şi unitară", a susţinut Fontelles.

Administraţia SUA a anunţat, marţi seară, că este pregătită să le ofere susţinere partenerilor europeni în anchetarea fisurilor la gazoductele din Marea Baltică, pe fondul suspiciunilor privind acte de sabotaj atribuite Rusiei.

Însă Moscova consideră „absurd" să fie acuzată că şi-a atacat propriile gazoducte care fac legătura cu Germania. „Este previzibil ca unii să acuze Rusia. Este previzibil, stupid şi absurd. Fisurile sunt problematice pentru noi, întrucât cele două conducte sunt umplute cu gaz rusesc pregătit să fie pompat, iar acest gaz este scump. Acest gaz se scurge", a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.