Comitetul Central al Partidului Comunist din China l-a reales, miercuri, pe Xi Jinping în funcția de secretar general al partidului, acesta urmând să păstreze și fotoliul de președinte al statului chinez.

 

Această decizie a fost luată în cadrul Congresului Partidului comunist chinez, ce se desfășoară o dată la cinci ani. În acest for se stabilește direcția de acțiune a țării pentru următorii cinci ani. În urma acestui congres, Xi Jinping a reușit să-și consolideze puterea în interiorul partidului, el păstrând și funcția de președinte al statului chinez. În plus, Xi Jinping a fost ales și în fruntea Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist. Congresul Partidului Comunist din China a stabilit și viitoarea componență a Biroului Politic, însă, contrar cutumei, nu a desemnat un succesor pentru Xi Jinping. În ultimele decenii, toți liderii Chinei au indicat o linie clară de succesiune, însă Xi Jinping nu a recurs la această practică. Decizia de a nu desemna potențiali succesori în cadrul Biroului Politic Permanent îi consolidează poziția lui Xi Jinping și ar putea sugera că actualul președinte al Chinei urmărește să își păstreze funcțiile și după 2022, când va avea loc următorul Congres al Partidului Comunist din China.

Din noul Comitet Permanent, puternicul cerc interior al conducerii chineze, fac parte Xi Jinping, prim-ministrul Li Keqiang și noii membri Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji și Han Zheng. Ei au fost prezenți în fața jurnaliștilor în Marea Sală a Poporului de la Beijing, în timp ce președintele Xi și-a enunțat obiectivele de dezvoltare a Chinei ca o „societate moderat de prosperă” la orizontul lui 2021 și ca putere globală până la mijlocul secolului al XXI-lea.

Marți, în cadrul acestui congres a fost adoptat și un amendament de modificare a Constituției, ce prevede includerea „gândirii lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră”. În istoria recentă, niciun alt lider chinez nu a avut ideologia sa înscrisă în Constituție, iar includerea în Constituţie îl plasează pe actualul lider la acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong. Decizia va însemna că orice contestare a lui Xi va fi considerată o amenințare la adresa conducerii țării de către Partidul Comunist.

 Xi Jinping a devenit liderul Partidului Comunist din China în 2012, ani în care economia acestei țări s-a dezvoltat rapid, însă, potrivit relatărilor, regimul chinez a devenit mai autoritarist și mai represiv.