Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat că Washingtonul a jucat un anumit rol în toate conflictele politice majore din lume, notează  agenția de presă de stat din Rusia, TASS.

 

„Washingtonul este implicat în toate conflictele politice importante, dar, în același timp, pare să ignore controversele interne care deja sunt pe cale să devină un impas civil”, a declarat Lukașenko într-un discurs delirant în timpul manifestațiilor de sâmbătă de Ziua Unității.

„America este singura țară care profită de ceea ce se întâmplă aici: îi poate arăta Europei care este locul ei și poate elimina rivalii dintr-o lovitură. Astăzi este Ucraina, mâine poate fi Moldova, sau statele baltice, sau Polonia, sau România”, a spus el.

Potrivit președintelui belarus, lumea „a înnebunit și este pe cale să se dezintegreze”. „Cum se va sfârși asta? Este pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece când omenirea se află în pragul unui conflict nuclear. În toată această nebunie, va trebui să ne dovedim încă o dată maturitatea ca națiune, disponibilitatea noastră de a răspunde ca un singur organism la provocările geopolitice ale secolului XXI", a declarat Lukașenko. „Astăzi, suntem pregătiți să ne protejăm granițele naționale autentice, să ne menținem poziția.”

Reprezentantul în România al statului Belarus a fost convocat la MAE după ce liderul belarus Aleksandr Lukașenko a vorbit despre o posibilă confruntare militară pe teritoriul românesc. Afirmațiile sunt inadmisibile, susține partea română.

„Ca urmare a declarațiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România”, a anunțat MAE duminică.Diplomatului din Belarus i se va comunica poziția părții române.

„Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, a precizat MAE.