Autorităţile ruse au transferat peste 1.000 de copii ucraineni în Rusia pentru a fi daţi spre adopţie unor familii de ruşi, potrivit unui raport al Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), citat joi de EFE.

Experţii ISW susţin că au avut acces la o postare a guvernului de la Moscova, care între timp a fost eliminată, în care era menţionat un program de adopţii pentru minorii ucraineni. Mai exact, mesajul fusese postat, potrivit ISW, de serviciile pentru problemele minorilor din regiunea rusă Krasnodar, care comunicase despre un program în cadrul căruia autorităţile ruse au transferat peste 1.000 de copii din Mariupol (sud-estul Ucrainei) în diferite zone din Federaţia Rusă precum Tiumeni, Irkuţk, Kemer şi ţinutul Altai, unde au fost adoptaţi de familii de ruşi.

Mariupol este un oraş-port ucrainean la Marea Azov, care a căzut în mâinile forţelor ruse după trei luni de asediu, fiind aproape în întregime distrus de bombardamente, ceea ce a provocat o gravă criză umanitară.

Potrivit administraţiei din Krasnodar, peste 300 de copii aşteaptă „să-şi cunoască noile familii” în Rusia, conform grupul de experţi americani, care afirmă că cetăţenii ruşi care decid să adopte copii ucraineni primesc o recompensă financiară unică de la stat.

Pe de altă parte, conform ISW, Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului Apărării ucrainean a transmis că autorităţile ruse au transferat 30 de copii din oraşele Harţîzsk, Ilovaisk şi Zugres, din regiunea Doneţk, în oraşul rus Nijni Novgorod, sub pretextul că aceştia participă la programe de formare educaţională pentru tineri.

Transferul cu forţa al copiilor dintr-un grup în altul „cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional etnic, rasial sau religios” reprezintă o încălcare a Convenţiei pentru prevenirea crimelor de genocid, notează ISW.

Astfel de acţiuni ale Federaţiei Ruse încalcă în mod flagrant Convenţia de la Geneva pentru protecţia persoanelor civile în timp de război din 1949, care prevede obligaţia statului ocupant de a nu schimba starea civilă a copiilor, precum şi a Convenţiei ONU privind drepturile copilului din 1989, atenţionează Ministerul de Externe ucrainean, citat de Unian.

Rusia a lansat la 24 februarie o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei, numind-o „operaţiune militară specială'', sub pretextul protejării comunităţii rusofone din estul Ucrainei.