Armata ucraineană a declarat că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Reuters. Mii de refugiați sosesc în România și Moldova. Ultimele informații, pe scurt.

Forţele ucrainene s-au luptat joi cu invadatorii ruşi care au atacat din trei părţi, după ce Moscova a lansat un asalt pe uscat, pe mare şi pe aer, în cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al doilea război mondial, atac care a forţat zeci de mii de ucraineni să îşi părăsească locuinţele.Aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele, câteva mii au fugit în străinătate - ONU

 

Mii de refugiați în România și R.Moldova

Câteva mii de ucraineni au trecut în țările vecine, în special în Republica Moldova și România, în timp ce aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele și sunt dezrădăcinați în țară după invazia Rusiei, a anunțat joi agenția ONU pentru refugiați.

 

Arestări în Rusia

Aproximativ 1.400 de persoane au fost reţinute, joi, în zeci de oraşe din Rusia, pentru participarea la proteste faţă de războiul lansat de preşedintele Vladimir Putin în Ucraina, informează cotidianul Le Monde.

Conform organizaţiei civice OVD-Info, cel puţin 1.398 de persoane au fost reţinute în 51 de oraşe din Rusia, inclusiv peste 700 la Moscova, din cauza participării la proteste neautorizate.

Autorităţile ruse au avertizat că nu vor tolera protestele neautorizate faţă de intervenţia militară ordonată de preşedintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

 

Mobilizarea generală în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat, joi seară, mobilizarea generală în Ucraina, în contextul în care armata ucraineană este implicată în confruntări intense cu trupele ruse.

"În legătură cu agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi pentru a asigura apărarea statului, pentru menţinerea capabilităţilor combatante şi disponibilitatea de mobilizare ale armatei ucrainene, în baza propunerii Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, ordon începerea mobilizării generale", arată decretul semnat de Volodimir Zelenski.

Starea de urgenţă este în vigoare de 24 de ore în Ucraina, dar preşedintele evitase mobilizarea generală. Ordinul în acest sens intervine în contextul în care armata rusă este la periferia Kievului şi ar putea izbucni confruntări militare intense în capitala Ucrainei.