Serviciile de contrainformații ucrainene spun că au arestat „un agent al serviciilor speciale rusești” pe care îl acuză că a ajutat Rusia să dirijeze un atac cu rachete care a ucis 10 persoane în orașul ucrainean Kramatorsk.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a declarat că bărbatul locuia în oraș și era angajat la o companie locală de transport de gaze.

Vasyl Malyuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, a declarat: „Agentul Federației Ruse va răspunde cu siguranță în fața instanței ucrainene. Dar detenția sa este, de asemenea, un semnal pentru toți ceilalți adjutanți și trădători care lucrează pentru inamic. Nu uitați - pedeapsa este inevitabilă!”.

El a adăugat: „Noi desfășurăm în mod constant activități juridice și continuăm să strângem probe pentru instanțele internaționale”.

Cel puțin zece persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unui restaurant din Kramatorsk, în regiunea ucraineană Donețk. Printre morți se numără cel puțin trei copii, iar peste 60 de persoane ar fi fost rănite. Serviciile de urgență au declarat că șapte persoane au fost salvate de sub dărâmături.

Kremlinul a afirmat miercuri că loveşte în Ucraina doar ţinte militare, după ce un restaurant a fost distrus cu o seară înainte în oraşul Kramatorsk.

„Rusia nu loveşte infrastructuri civile, ea loveşte instalaţii care sunt legate, într-un mod sau altul, de infrastructuri militare”, a declarat pentru jurnalişti purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.

Potrivit poliţiei ucrainene, Rusia a tras două rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Kramatorsk, care avea 150.000 de locuitori înainte de războiul intrat deja în a 16-a lună.

A fost lovit restaurantul Ria Pizza, situat în centrul oraşului şi apreciat de jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Media ucrainene au evocat prezenţa de instructori militari străini în oraş.

Trei personalităţi columbiene, celebrul scriitor Hector Abad, politicianul Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondenta în Ucraina a cotidianului El Tiempo, au fost răniţi uşor, în timp ce luau masa în acest restaurant alături de scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, potrivit unui comunicat semnat de Abad şi Jaramillo.

Amelina, romaniceră de 37 de ani, „se află într-o stare critică, fiind rănită la cap”, adaugă textul.

În afară de restaurant, apartamente, magazine, maşini, un oficiu poştal şi mai multe alte clădiri au suferit distrugeri, potrivit Parchetului ucrainean.