Ministerul rus al Apărării a acuzat miercuri utilizarea ilegală a telefoanelor mobile de către soldații săi pentru atacul mortal cu rachete din Ucraina care a ucis 89 de militari, relatează Reuters.

Moscova a declarat anterior că 63 de soldați ruși au fost uciși în atacul din weekend. Reacția ministerului a venit pe fondul furiei crescânde a unor comentatori ruși, care sunt din ce în ce mai vocali cu privire la ceea ce ei consideră a fi o campanie lipsită de curaj în Ucraina. Cea mai mare parte a furiei de pe rețelele de socializare a fost îndreptată împotriva comandanților militari, mai degrabă decât împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care nu a comentat public atacul.Ministerul rus al Apărării a declarat că patru rachete ucrainene au lovit o cazarmă rusă temporară aflată într-un colegiu profesional din Makiivka, oraș geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei. Deși a fost lansată o anchetă oficială, principalul motiv al atacului a fost în mod clar utilizarea ilegală în masă a telefoanelor mobile de către militari, a declarat ministerul.

„Acest factor a permis inamicului să urmărească și să determine coordonatele locației soldaților pentru un atac cu rachete", a precizat acesta într-un comunicat emis miercuri, imediat după ora 01.00 la Moscova (22.00 GMT marți).

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care rareori comentează atacuri militare ucrainene specifice, nu a făcut nicio mențiune despre atac într-un discurs video marți, în care a declarat că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă majoră.

„Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca tot ce le-a mai rămas și pe toți cei pe care îi pot aduna pentru a încerca să întoarcă cursul războiului și cel puțin să întârzie înfrângerea lor", a declarat Zelenski. „Trebuie să perturbăm acest scenariu rusesc. Ne pregătim pentru acest lucru. Teroriștii trebuie să piardă. Orice încercare de nouă ofensivă a lor trebuie să eșueze", a continuat el.

Armata ucraineană a declarat că a lansat o lovitură care a dus la pierderea de echipamente și, posibil, de personal rusesc în apropiere de Makiivka, dar nu a oferit alte detalii. Bloggerii naționaliști ruși și unii oficiali pro-ruși din regiune au estimat că numărul morților de la Makiivka se ridică la câteva sute, deși unii spun că aceste estimări sunt exagerate.