Un Joe Biden energic şi un Barack Obama fidel lui însuşi l-au acuzat sâmbătă pe Donald Trump că a eşuat complet în gestionarea pandemiei noului coronavirus, în timp ce preşedintele SUA a afişat un optimism neclintit.

 

Optimismul lui Donald Trump este nezdruncinat, în pofida sondajelor de opinie care îl clasează pe locul doi, cu doar zece zile înaintea scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie. Cu trei mitinguri în tot atâtea state ale miliardarului republican, două mitinguri ale candidatului democrat după o pauză de şase zile şi un altul al fostului preşedinte Obama, ziua de sâmbătă a fost o zi intensă de mitinguri electorale, un fenomen rar în campania pentru preşedinţie din acest an marcat de pandemia de Covid-19.  „Aceste alegeri sunt o alegere între o super-redresare a lui Trump sau o depresie a lui Biden", a declarat Donald Trump unei audienţe convinse din însoritul stat Carolina de Nord, discurs în care preşedintele american a evidenţiat propria vindecare de Covid-19 şi a promis o redresare economică rapidă. Debordând de entuziasm, după ce a votat anticipat în Florida „pentru un tip pe nume Trump", liderul de la Casa Albă a participat la un miting electoral în statul Ohio, după care s-a îndreptat în cursul serii spre Wisconsin, state-cheie în alegerile din 3 noiembrie. „Sondajele sunt mult mai bune decât acum patru ani. De altfel, se aseamănă periculos", a asigurat Trump, care a făcut campanie într-un ritm frenetic după ieşirea din spital. Sondajele indică un avans de 8% al democratului Joe Biden faţă de republicanul Donald Trump, cu un avantaj mai mic în statele-cheie. Donald Trump pare să se bucure de un uşor avantaj în Florida, pe care nu poate să îşi permită să îl piardă dacă doreşte să obţină un nou mandat de preşedinte.

„În zece zile vom câştiga în acest mare stat şi vom obţine încă patru ani la Casa Albă", a susţinut Donald Trump în Ohio, reamintind victoria sa din 2016 care a contrazis sondajele. În pofida bilanţului de peste 224.000 de decese provocate de Covid şi a aproximativ 80.000 de noi cazuri zilnice de contaminare, liderul de la Casa Albă menţine o abordare optimistă.  Încă foarte popular în rândul democraţilor şi la fel de în largul său la tribună, Obama a formulat cel mai clar criticile democraţilor: „Această pandemie ar fi fost greu de gestionat pentru orice preşedinte, dar ideea că această Casă Albă ar fi făcut altceva decât s-o dea în bară este absurdă".