Rusia a trecut de la 40% din forțele sale în interiorul Ucrainei la aproximativ 75%, susține un academician militar din SUA. Același procent, de 75%, a fost citat și de un înalt oficial american din domeniul apărării. Dr. Jack Watling este cercetător în domeniul războiului terestru și al științelor militare la Royal United Services Institute. El a declarat la emisiunea Today de la BBC Radio 4 că un corp mare de trupe rusești avansează spre sud din Belarus și începe să creeze condițiile pentru un asalt asupra Kievului.

Întrebat despre sugestia că Rusia a folosit rachete Grad asupra zonelor rezidențiale din Harkov, el a descris aceste arme ca fiind sisteme de rachete cu lansare multiplă care trimit un număr mare de rachete neghidate într-o zonă. El spune că există, de asemenea, dovezi că unele dintre aceste multe au conținut de muniție cu dispersie.

„Este vorba de faptul că sunt neghidate și că se pun cantități uriașe de explozibil în zone civile dens populate", spune el. Armata ucraineană nu mai funcționează în formațiuni militare, ci sunt acum în poziții de apărare destul de fixe și din ce în ce mai mulți voluntari devin parte a apărării teritoriale, spune el.

 

Ruşii se predau în masă – media ucraineană

Soldați ruși au început să se predea în masă, informează Nexta, care citează informații apărute în media ucraineană. Nexta publică marți imagini potrivit cărora soldații ruși se predau forțelor ucrainene. Ei apar filmați când trec prin fața ucrainenilor ținând mâinile la ceafă. Rușii care se predau spun că nu vor să moară pentru Putin și Kadîrov. Volodimir Zelenski a anunțat luni că Ucraina oferă recompense soldaților ruși care se predau, precum și grațiere.

 

Pierderile ruşilor cresc – Statul Major al Ucrainei

Statul Major al Ucrainei a transmis marți că 5.710 soldați ruși au fost uciși în conflictul din Ucraina, în cele 6 zile de atac. Marți dimineață au apărut informații potrivit cărora 5.710 soldați ruși au fost uciși în Ucraina, în timp ce conflictul intră în cea de-a șasea zi, potrivit BBC, care atribuie cifra unui purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei. Acesta ar fi adăugat că peste 200 de soldați ruși au fost capturați de trupele ucrainene. Oficialul afirmă, de asemenea, că 198 de tancuri rusești, 29 de avioane, 846 de vehicule blindate și 29 de elicoptere au fost distruse. Moscova a recunoscut duminică că a suferit pierderi, după ce a insistat timp de câteva zile că niciun soldat rus nu a fost pierdut în conflict.

 

Zeci de soldați ucraineni uciși în bombardament

Peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Ohtîrka, din regiunea Sumî, potrivit unei postări a șefului regiunii, Dmytro Zhyvytsky. În regiunea Sumî, invadatorii ruși au bombardat cu artilerie orașul Ohtîrka timp de câteva zile. Unitatea militară situată aici a oferit rezistență, iar rușii au tras asupra ei în mod extrem de agresiv. În timpul bombardării unității militare, 70 de persoane au fost ucise, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Sumî. Zhyvytsky a declarat că mai mulți soldați ruși și câțiva rezidenți locali au fost, de asemenea, uciși în luptele care au avut loc duminică. Ultimele informații vin după ce zeci de persoane au fost ucise și sute au fost rănite în atacuri separate cu rachete asupra celui de-al doilea oraș din Ucraina, Harkov, arată Sky News.

„Harkov tocmai a fost atacat masiv de grai (rachete)”, a declarat consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Herashchenko. „Zeci de morți și sute de răniți”.

 

Bombardamente în zone civile din Harkov

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost lovit de rachete rusești marți, însă șeful regiunii Harkov, Oleg Synegubov, spune că apărarea rezistă. Rusia bombardează cartierele rezidențiale. Artileria rusă a lovit din nou, marți, clădirea administrației de stat a regiunii Harkov, din Piața Libertății. Zone rezidențiale au fost, de asemenea, lovite în atac. În urma atacului au rămas resturi ale clădirilor și sticlă spartă împrăștiate în jurul exteriorului clădirii administrației. Oleg Synegubov, șeful regiunii Harkov, a declarat că Moscova a lansat rachete grad și de croazieră asupra orașului, dar spune că apărarea Harkovului rezistă. El a declarat: „Astfel de atacuri sunt un genocid al poporului ucrainean, o crimă de război împotriva populației civile!”. Synegubov a mai declarat că este prea devreme pentru a cunoaște numărul victimelor.