Echipa susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a anunţat joi dizolvarea reţelei de birouri regionale, disidentul rus apărând în public, prin videoconferinţă, pentru prima dată de la încheierea grevei foamei, transmite agenţia de presă Reuters.

Navalnîi, care în transmisiunea video de joi a apărut vizibil slăbit şi cu capul ras, a refuzat începând cu 31 martie să se alimenteze pentru a protesta astfel împotriva condiţiilor sale de detenţie, întrucât conducerea penitenciarului îi refuzase accesul la asistenţă medicală adecvată, el suferind de dureri atroce de spate şi picioare.

Colaboratorii săi au făcut anunţul privind dizolvarea reţelei de birouri regionale prin intermediul YouTube, înaintea unei audieri în instanţă care urma să analizeze o solicitare a procurorilor ruşi de a declara extremiste principalii piloni ai organizaţiei politice a lui Aleksei Navalnîi.

Anterior în această săptămână, un tribunal moscovit i-a interzis Fundaţiei Anticorupţie (FBK), a lui Navalnîi, să posteze online. Începând de marţi, accesul FBK la conturile sale bancare a fost interzis, la cererea procurorilor, fundaţiei fiindu-i interzisă şi organizarea de proteste.

Dacă reţeaua de birouri regionale ar fi declarată extremistă, autorităţile ar obţine puterea legală de a condamna la închisoare activişti şi să îngheţe conturi bancare.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit.