Statele Unite ar putea retrage trupele din Germania pentru a le transfera în Polonia, în contextul în care Administraţia Donald Trump este nemulţumită că Berlinul nu alocă 2% din PIB pentru apărare.

Presiunile Washingtonului par să se intensifice înaintea vizitelor pe care preşedintele Donald Trump urmează să le efectueze în Europa în luna august.

„Este într-adevăr ofensator ca lumea să se aştepte din partea contribuabililor americani să plătească 50.000 de militari SUA aflaţi în Germania, în timp ce germanii îşi folosesc surplusul comercial pentru scopuri interne", a afirmat ambasadorul american din Germania, Richard Grenell, citat de agenţia DPA.

Anterior, ambasadorul SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher, a declarat, prin Twitter: „Polonia îşi îndeplineşte obligaţia în cadrul NATO de a aloca apărării 2% din PIB. Germania nu face acest lucru. Am saluta o decizie de transferare a trupelor americane din Germania în Polonia".

Richard Grennell a continuat: „Preşedintele Trump are dreptate, la fel şi Georgette Mosbacher. Numeroşi preşedinţi americani au cerut celei mai mari economii din Europa să suporte costurile propriei apărări. Acest apel a fost făcut de mulţi ani, fiind adresat multor guverne". Ambasadorul SUA în Germania a sugerat că a venit timpul ca Administraţia SUA să reacţioneze.

În iunie, Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a anunţat că va transfera mii de militari americani din Germania în Polonia, în condiţiile în care Administraţia de la Varşovia a cerut măsuri pentru descurajarea Rusiei.

În Germania sunt 35.000 de militari americani, iar în bazele militare SUA lucrează 17.000 de civili americani şi 12.000 de civili germani, informează site-ul Tagesschau.de.

Guvernul Angela Merkel alocă în prezent 1,36% din PIB bugetului apărării, deşi Administraţia Donald Trump cere o contribuţie de cel puţin 2%.