Un grup de supraviețuitori ai lagărului nazist de concentrare și exterminare de la Auschwitz a depus luni coroane de flori și a aprins lumânări în fața emblematicului „Perete al morții”, în memoria victimelor, în primul dintre evenimentele de comemorare a 80 de ani de la eliberarea infrastructurii criminale naziste, informează EFE.

 

Acest act emoționant a avut loc lângă infamul „Bloc 11”, închisoarea lagărului sau blocul morții, aflat la doar câțiva pași de locul unde se afla peretele unde au fost executați mii de prizonieri și care a fost reconstruit, dat fiind că a fost demolat în 1944.

Unii dintre cei aproximativ 50 de supraviețuitori, vizibil emoționați și în unele cazuri însoțiți de familiile lor, purtau brățări cu Steaua lui David și eșarfe cu dungile albe și albastre caracteristice uniformelor prizonierilor și nu-și puteau ține emoția în frâu în timp ce atingeau cu mâinile pietrele zidului.

Președintele polonez Andrzej Duda a ținut luni un discurs în semn de omagiu adus victimelor lagărului de concentrare și exterminare de la Auschwitz, după ce a participat la depunerea unei coroane de flori cu un grup de supraviețuitori și a amintit că aproximativ trei milioane de evrei polonezi au fost uciși de naziști în Al Doilea Război Mondial. Duda a dat asigurări după primul dintre evenimentele de comemorare a celei de-a 80-a aniversări de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz de către armata sovietică că „polonezii sunt gardienii memoriei” acestor victime, nu numai pentru că și-au văzut teritoriul invadat, ci și pentru că au responsabilitatea de a păstra și de a face cunoscute locuri precum lagărul de la Auschwitz.

„Astăzi, în ziua aleasă de Națiunile Unite ca zi de comemorare a victimelor Holocaustului”, „trebuie să ne amintim evenimente fără precedent din istorie pentru a nu permite să se repete”, a subliniat Duda.

Șeful statului polonez a amintit de căpitanul Robert Pilecki, care s-a lăsat prins pentru a fi internat la Auschwitz și, după ce a strâns mărturii de la prizonieri și numeroase dovezi ale crimelor naziste de acolo, a reușit să evadeze din lagăr și a alertat aliații cu privire la „ceea ce se întâmpla, ceea ce făceau naziștii”.

„Astăzi, suntem moștenitorii căpitanului Pilecki”, a declarat Duda. „Fie ca amintirea celor care au suferit aici să dăinuie”, a încheiat Duda.

Auschwitz-Birkenau a devenit simbolul genocidului comis de Germania nazistă asupra a șase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în acest loc între 1940 și 1945, precum și asupra a peste 100.000 de neevrei. Lagărul a fost înființat în 1940 în barăcile din Oswiecim, în sudul Poloniei ocupate, oraș al cărui nume a fost germanizat în Auschwitz. Între 21 și 26 ianuarie, germanii au aruncat în aer camerele de gazare și crematoriile și s-au retras, luînd în „marșul morții” în jur de 60.000 de prizonieri. Pe 27 ianuarie, trupele sovietice au găsit doar 7.000 de supraviețuitori.