Ziua Poliţiei Române, sărbătorită în fiecare an în data de 25 martie, a fost marcată, vineri, la Oradea. Manifestările au debutat cu o şedinţă festivă, organizată la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, în cadrul căreia au avut loc avansările la termen şi s-a acordat titlul de Poliţistul anului”. Anul acesta, demonstraţiile oamenilor legii s-au desfăşurat în incinta Cetăţii Oradea, tot acolo fiind organizată o expoziţie inedită de fotografie. 

 

În anul 2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Evenimentele dedicate Zilei Poliţiei Române au debutat cu o şedinţă publică festivă organizată la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor. La eveniment au fost prezenţi mai mulţi invitaţi, oficialităţi locale şi judeţene dar şi poliţişti din Ungaria şi Serbia, precum şi câţiva dintre foştii şefi ai IPJ Bihor. Momentul a debutat cu intonarea imnului de stat, după care toţi cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria poliţiştilor care şi-au pierdut viaţa la datorie. Au fost avansaţi la termen 36 de ofiţeri şi 81 de agenţi, anul acesta niciun poliţist nefiind avansat pentru merite deosebite. Tot în cadrul şedinţei festive, mai mulţi poliţişti au primit mulţumiri scrise din partea conducerii IPJ pentru munca depusă. Poliţistul anului a fost desemnată Andreea Lavinia Cosău, o tânără absolventă a Academiei de Poliţiei, inspector de poliţie în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale. „Chiar dacă nu are vechime în meserie, colega noastră s-a remarcat prin instrumentarea unor dosare foarte dificile, în special de înşelăciune prin metoda accidentul”, a precizat şeful IPJ Bihor, comisar şef Alin Haniş, despre Andreea Cosău.

 

Luptătorii SAS, preferaţii publicului

După şedinţa festivă, evenimentele dedicate cetăţenilor au fost desfăşurate anul acesta în Cetatea Oradea, acolo unde au fost prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru. IPJ Bihor a organizat şi o expoziţie inedită de fotografie, „100 de ani de poliție în județul Bihor”, în Muzeul Cetății Oradea – Poliția Bihoreană în imagini și documente de la 1918 până în prezent. Orădenii prezenţi în Cetate, în ciuda condiţiilor meteo, au avut ocazia să asiste la prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al poliţiştilor criminalişti bihoreni dar şi să afle mai multe despre armamentul şi tehnica din dotarea Poliţiei Bihorene. Tot în Cetate au fost amplasate standuri de documentare – informare în cadrul cărora au fost distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ – preventiv. Cele mai aşteptate momente au fost şi anul acesta demonstraţiile şi exerciţiile tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi ale unităţii canine. Chiar dacă vremea nu a fost prielnică, zeci de copii i-au urmărit entuziasmaţi pe “mascaţi”. Primul exerciţiu l-a avut ca protagonist pe Ren, un ciobănesc german în vârstă de cinci ani, care a efectuat o demonstraţie de dresaj iar apoi, alături de conductorul său, a imobilizat o persoană recalcitrantă. Luptătorii şi pirotehniştii au prezentat un exerciţiu de interceptare în trafic a unui grup de infractori şi au neutralizat un colet care conţinea un dispozitiv exploziv improvizat. Cel mai spectaculos exerciţiu a fost însă cel care, potrivit scenariului, un grup infracţional format din trei persoane a fost prins în flagrant în timp ce comitea un jaf armat la o bancă, tâlharii fiind rapid imobilizaţi şi reţinuţi de luptătorii SAS.