Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată ieri la Oradea printr-o serie de manifestări organizate de UDMR  - filiala Bihor, împreună cu bisericile tradiționale şi organizaţiile de tineret şi instituţile culturale şi de învăţământ. La manifestări a fost prezent ministrul Sportului, Carol Eduard Novak.

 

Programul manifestărilor din acest an dedicate începutului revoluţiei din 1848-1849 a debutat la ora 11.00 cu depuneri de coroane la monumentul din Episcopia Bihor şi a continuat cu depuneri de coroane la mormintele revoluţionarilor din 1848 -1849 de la Biserica Reformată Rogerius şi la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea. De aici, alaiul s-a deplasat în Parcul Bălcescu, unde au fost depuse coroane la bustul revoluţionarului român. Citirea mesajelor primilor miniştri ai României şi Ungariei, alocuţiuni şi depuneri de coroane au avut loc, conform tradiţiei, la statuia lui Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii. Comemorarea de la statuia lui Szacsvay Imre a fost urmată, ca în fiecare an, de un marş festiv cu făclii din Piaţa Libertăţii pe traseul str. Iosif Vulcan - str. Republicii până la bustul poetului revoluţionar Petofi Sandor din parcul omonim, unde festivităţile s-au încheiat cu depunere de coroane.

La manifestări au luat parte ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, precum și alte oficialități locale și județene, dar și reprezentanți ai comunității maghiare.

„Sărbătorim Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi mă bucur foarte mult că mă aflu azi în acest oraş, la Oradea, deoarece este un loc multicultural, multietnic. Am participat la mai multe evenimente de comemorare a eroilor. Este o zi care ne onorează în primul rând, ocazie cu care vrem să transmitem tinerilor de astăzi ca atitudinea revoluţionarilor din 1848 care au luptat pentru libertatea lor să fie transpusă şi în zilele noastre. Pentru ca tinerii să aibă curajul şi puterea de a visa, în primul rând, şi de a lupta pentru realizarea viselor lor, creându-şi viitorul. Ne aflăm aici şi pentru a transmite acest mesaj tinerilor de azi. Iar către toţi maghiarii de pretutindeni doresc să spun că, indiferent unde ne aflăm în lumea aceasta, avem acelaşi sânge şi să nu uităm faptul că tradiţiile şi cultura noastră ne întăresc şi suntem pentru acelaşi destin şi acelaşi viitor”, a declarat Eduard Novak.

„Sunt 175 de ani de când Revoluţia maghiară şi-a propus şi a avut ca slogan trei lucruri foarte importante: să fie pace, libertate şi bună înţelegere. Eu cred că în lumea care ne înconjoară aceste valori ar trebui să le căutăm şi să le dobândim şi azi: să avem pace în interiorul nostru şi în comunităţile pe care le conducem, să fie libertate pentru a putea să avem creativitatea de a dezvolta o comunitate şi să fie bună înţelegere. Acestea trei sunt, în opinia mea, cele mai importante valori pe care ar trebui să le rememorăm în fiecare zi, nu doar de 15 martie, ci şi atunci când ne întâlnim cu prietenii, cu vecinii, cu reprezentanţi ai altor comunităţi. Să fie bună înţelegere, libertate de exprimare şi pace între oameni”, a declarat deputatul Szabo Odon.