Pentru câteva zeci de minute, reprezentanţii mass-media orădene au pus ieri jos pixurile şi au luat în mâna pistoale puse la dispoziţie de jandarmii bihorenii. Jurnaliştii au ochit la ţinta poligonului de tragere de la Ştrandul Dinamo, fiecare ziarist având în pistol cinci cartuşe.

La linia de start s-au aliniat jurnaliştii de la cotidianul Crişana şi colegii de la Jurnal bihorean. Căpitanul Ioan Bogdan, purtător de cuvânt al IJJ Bihor le-a făcut celor prezenţi un scurt instructaj şi le-a explicat cum să tragă la ţintă pentru a obţine cele mai bune rezultate. După o probă care a avut ac scop obişnuirea cu armamentul s-a trecut la concursul propriu-zis. În urma rezultatelor obţinute pe locul I s-a clasat Mircea Codilă, de la cotidianul Crişana, locul II a fost ocupat de Alexandra Lăzureanu de la Jurnal bihorean, iar pe poziţia a treia a clasamentului s-a poziţionat Remus Toderici, fotoreporter al Crişanei. Toţi participanţii au fost felicitaţi de către organizatori, fiindu-le acordate din partea jandarmilor diplome de participare şi diplome de merit. Tot ieri, la sediul IJJ Bihor s-a desfăşurat festivitatea pentru celebrarea celor 163 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, în prezenţa conducerilor instituţiilor publice din judeţ dar şi a principalilor colaboratori. Au fost avansaţi la gradul următor locotenent colonel Alb Aron la gradul de colonel,  plt. adj. Marinău Călin la gradul de plutonier adjutant şef şi plutonier Pop Şerban la gradul de plutonier major. Totodată au fost recompensaţi cu „mulţumiri": cpt. Mureşan Ioan Olimpiu, lt. Roşeanu Elena şi plt. Sarkadi Attilla.

Demonstraţii azi în parc

În fiecare an, pe 3 aprilie se sărbătoreşte în întreaga ţară Ziua Jandarmeriei Române. Se împlinesc 163 de ani, de când domnitorul Grigore Alexandru Ghica aproba Ofisul domnesc prin care înfiinţa Corpul de slujitori în jandarmi, la 3 aprilie 1850, având ca model structurile înfiinţate în statele europene şi în principal Jandarmeria Franceză. Aşadar, bihorenii sunt invitaţi azi, de la ora 11.00, la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea pentru a viziona exerciţii demonstrative de dresaj canin, intervenţie antiteroristă şi autoapărare, standuri cu tehnică şi materiale din dotare, iar începând cu ora 12.00 se va desfăşura un ceremonial militar care se va încheia cu defilarea drapelului de luptă şi a gărzii de onoare.