În Oradea, ceremonia militară prilejuită de Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în Cel De-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene va avea loc vineri, 10 mai, de la ora 11.00, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii.

Programul anunţat de Instituţia Prefectului este următorul: întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă; intonarea Imnului național al României; slujbă de Te Deum; alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului; festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I; defilarea detașamentului de onoare.

Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai, legea privind stabilirea Zilei Independenței de Stat a României ca sărbătoare națională fiind adoptată de Parlamentul României la data de 8 iulie 2021.

După mai bine de 400 de ani de dominație otomană, România și-a declarat independența de stat la 9 mai 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, citind Declarația de independență în Parlamentul României. Pe data de 10 mai, la 11 ani de la numirea sa ca domnitor, regele Carol I a fost cel care a semnat Declarația de Independență.

Totodată, data de 10 mai a marcat alte două evenimente semnificative din istoria României și anume: începutul domniei lui Carol I în 1866 și încoronarea primului rege al țării în 1881. Așadar, 10 mai este sărbătorită ca una dintre cele mai prestigioase zile din istoria țării noastre, cu o triplă semnificație pentru români.

„Importanța acestor realizări istorice pentru cetățenii României sunt cu atât mai evidente astăzi, când suveranitatea statului vecin este pusă la încercare. Independența statală obținută prin mari sacrificii, precum și apartenența la Uniunea Europeană oferă românilor siguranță și bunăstare în contextual geopolitic actual. Alături de partenerii noștri europeni, susținem dreptul fiecărei națiuni la autodeterminare, democrație și libertate”, menţionează Cancelaria prefectului.