Localnicii din Toboliu au protestat, ieri dimineaţă, în curtea Primăriei, revoltaţi că utilajele firmei NIS Petrol le-au intrat pe terenuri distrugându-le culturile. Ei vor ca firma să renunţe la prospecţiuni şi să părăsească zona. Pe de altă parte, firma promite că le va acorda despăgubiri, chiar şi celor cu care nu a semnat, în prealabil, acorduri.

 

Câteva zeci de locuitori ai comunei Toboliu s-au prezentat ieri dimineaţă în faţa sediului primăriei pentru a cere socoteală pentru culturile distruse, dar şi pentru aparatele care au împânzit satul. „Comuna Toboliu (Toboliu şi Cheresig) este împânzită de asemenea aparate... atât în extravilan cât şi intravilan.... Plantate de firma „Viromgrup Beograd”, dar cetăţenii nu au fost informaţi despre nimic.... Pe aparate se vede clar că scrie „Danger”.... sunt plantate la distanţă de 40 m între ele..... unele sunt chiar lângă casele locuitorilor.... Locuitori ai comunei..... iar vă crede cineva proşti!!!!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Alexandru Abrudan, unul dintre localnici, cu o zi înainte de protest. Pe aceeaşi reţea de socializare a fost anunţată şi ora stabilită pentru întâlnirea din faţa Primăriei Toboliu. Cu ei s-au întâlnit atât primarul Pavel Maier, cât şi reprezentantul firmei Geolink, care prospectează hidrocarburi în numele companiei NIS Petrol. Oamenii le-au reproşat că utilajele grele care au intrat pe terenuri le-au distrus culturile. Unii au reclamat faptul că nu au fost anunţaţi din timp, alţii au afirmat că li se promisese că utilajele vor intra iarna pe terenuri. De altfel, o parte dintre arendaşi au încheiate acorduri de despăgubire, suma fiind de 100 lei/hectar. Reprezentantul Geolink a promis că vor fi despăgubiţi toţi cei afectaţi, nu doar cei cu care au fost încheiate acorduri. Şi Primăria a încheiat un acord de despăgubire cu NIS Petrol, încasând deja 50.000 de lei pentru folosirea drumurilor şi terenurilor comunei. Unul dintre localnici a menţionat că, încă din februarie, s-au făcut demersuri pentru stoparea prospecţiunilor inclusiv la Prefectură, însă li s-a spus că toate avizele sunt în ordine. Tot el a acuzat faptul că primarul nu s-a consultat cu cetăţenii când şi-a dat acordul pentru ca utilajele să treacă pe drumurile comunale şi pe terenurile oamenilor. În plus, susţine acesta, la acuzaţiile locuitorilor cum că ar fi de partea firmei NIS, primarul s-a apărat spunând că Guvernul a aprobat prospecţiunile. În privinţa aparatelor, acestea au împânzit satul, inclusiv în faţa grădiniţei, deşi pe ele sunt aplicate inscripţii de avertizare cu privire la pericolul folosirii acestora.

„Cei de la NIS au o hartă, pe care sunt 10.000 de puncte unde a fost pus câte un ţăruş şi câte un aparat care captează undele seismice induse la mare adâncime de mașinile ce au intrat pe pământuri. Aşa vor şti unde sunt aglomerări mai mari de gaze sau petrol”, susţine localnicul. Primarul a recunoscut că şi-a dat acordul verbal pentru instalarea acestor aparate.

Localnicii au anunţat că vor continua demersurile, sperând că, până la urmă, vor reuşi să oprească prospecţiunile în zonă. Reamintim că Toboliu este inclusă în perimetrul de exploatare EX-3 Băile Felix, alături de Girișul de Criș, Sântandrei, Sânnicolau Român, Gepiu și Nojorid.