Reabilitarea străzii Aurel Lazăr și transformarea ei în stradă pietonală va fi făcută anul viitor. Până atunci se mai lucrează la varianta finală, municipalitatea solicitând arhitecţilor să vină cu unele modificări. Sugestii sunt aşteptate şi din partea orădenilor, care pot veni cu idei de îmbunătăţire a variantei care a fost publicată pe site-ul Primăriei Oradea.

 

„Prin lege nu avem obligația de a supune dezbaterii publice acest proiect, dar cred că de vreme ce orașul este al tuturor, fiecare cetățean are dreptul să își spună punctul de vedere. Sunt proiecte la care am ținut cont de ideile orădenilor”, a declarat, ieri, viceprimarul Mircea Mălan, care a prezentat ieri o variantă de amenajare a străzii Aurel Lazăr. Intenţia municipalităţii este de a transforma strada într-una pietonală în cea mai mare parte, traficul auto urmând să fie permis doar riveranilor şi maşinilor de intervenţie. Mai exact, se va putea circula doar până la intrarea în Penitenciar, respectiv până la intrarea în curtea interioară dintre str. Aurel Lazăr și str. Iosif Vulcan, unde Primăria intenționează să construiască o parcare supraetajată. Potrivit lui Mircea Mălan, pe strada Aurel Lazăr „va fi vegetaţie din abundenţă”, urmând să fie plantaţi copaci de dimensiuni mari. Arhitecţii au propus amenajarea unei borduri pe care să se poată sta în jurul statuii lui Aurel Lazăr, însă municipalitatea consideră mai potrivită o variantă în care să nu fie îngrădit în niciun fel accesul la statuie, având în vedere că acolo au loc, în fiecare an, depuneri de coroane, iar copiilor le place să se joace în jurul statuii. „Urmează să definitivăm soluţia finală. Aşteptăm sugestii din partea orădenilor”, a adăugat Mălan. Pe de altă parte, arhitecţii au propus o variantă de pateuri cu bucsuşi, care însă ar fi prea greu de întreţinut. „Varianta de amenajare cu gazon și cu piatră prin gazon în proximitatea Muzeului Aurel Lazăr, dacă va fi utilizată, s-ar putea să nu funcționeze, pentru că nu știm dacă acolo gazonul va rezista. Tocmai de aceea se lucrează acum la câteva variante, care să rezolve aceste probleme. Vrem să ținem cont de sugestiile care vin din partea orădenilor și abia apoi să definitivăm proiectul”, a afirmat viceprimarul Mircea Mălan.

În ceea ce priveşte iluminatul, se merge pe ideea de a se crea o atmosferă liniștită, în care orădenii și turiștii să poată evada din zona tumultoasă a străzii Republicii. „Am solicitat arhitecţilor ca, dacă ţin la varianta cu iluminat la nivelul solului, să vină cu o soluţie de bună calitate, să putem găsi corpuri de iluminat dacă trebuie înlocuite”, a precizat Mălan, adăugând că la pavarea Corso-ului s-au folosit corpuri de iluminat speciale care nu se mai găsesc pe piaţă, astfel că nu pot fi înlocuite. Proiectul, care cuprinde şi reabilitarea reţelelor din subteran, va fi demarat cel mai probabil în primăvara anului viitor, cu termen de finalizare până la sfârşitul lui 2018.