Studenții Universității din Oradea s-au remarcat la competiția națională de inovare în domeniul produselor alimentare. Cea de-a IX-a ediție a „Ecotrophelia” a avut loc, în perioada 15-17 iunie, la Iași.

 

Denumit de realizatorii TVR Iași, „un fel de Eurovision al produselor alimentare inovative”, concursul a fost găzduit de Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” și organizat în colaborare cu Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România. În competiție s-au înscris 12 echipe, din 5 centre universitare, formate din studenți și profesori coordonatori.

„Miza a fost realizarea unui produs alimentar nou, inovativ, sănătos și sustenabil”, spune conf. univ. dr. ing. Adrian Timar, cadru didactic al Facultății de Protecția Mediului, „antrenorul” echipei studenților orădeni. Echipa „Innovativa”, a studenților de la Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare, a fost formată din Andrada-Alice Baciu – masterand la Siguranță și securitate agroalimentară, Georgiana-Raluca Crainic – student la Controlul și expertiza produselor alimentare și Ruben-Emilio Curta – student la Tehnologia prelucrării produselor agricole. Ei au creat produsul denumit „Dreamy Bites”. Acesta este o gustare sănătoasă, pe bază de fulgi de ovăz, fructe, miere și alune, fortificată cu extract concentrat de fructe de Prunus laurocerasus, produs printr-o tehnologie inovativă de concentrare la rece, care permite păstrarea tuturor compușilor bioactivi. „Prunus laurocerasus a fost ales ca ingredient deoarece a prezentat valori extrem de mari la evaluarea făcută din punct de vedere a prezenței compușilor bioactivi”, subliniază Adrian Timar.

Juriului, desemnat exclusiv din reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniul alimentar, a acordat echipei orădene Premiul Special.