Oraşele Ştei şi Săcueni au marcat, ieri, 10 octombrie, Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Cu această ocazie, producătorilor din microregiunile Țara Beiușului și Valea Ierului li s-au prezentat posibilitățile de dezvoltare şi programele pe care le pot accesa.

 

Începând din acest an, în data de 10 octombrie se sărbătoreşte Ziua națională a produselor agroalimentare românești”. Prin produs național se înțelege a fi acel produs agroalimentar obținut în proporție de 100% pe teritoriul național, atât produsele agricole ca materie primă, cât și ca loc de procesare a acestora. Obiectivul acestui demers este de a promova produsele românești, de a stimula consumul acestora și, nu în ultimul rând, acela de a stimula economia națională prin menținerea unui circuit financiar național.

În judeţul Bihor, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost marcată la Ştei şi Săcueni, prin întâlniri cu fermierii, organizate de Direcţia Agricolă Bihor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor.

La Săcueni, președintele CJ, Pasztor Sandor, a subliniat importanța accesării de fonduri europene de către micii producători din zona Valea Ierului, în ultimii ani acesta fiind un factor important de dezvoltare a microregiunii. De asemenea, el a menţionat că prin realizarea parteneriatului cu Direcţia Agricolă pentru marcarea Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti se arată faptul că instituția pe care o conduce „accentuează rolul informării corecte și la timp a micilor întreprinzători, misiunea lor fiind îngreunată de inexistența în zona noastră a unui puternic jucător de piață în domeniul procesării laptelui sau a cărnii”. Şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodișan, a precizat că Valea Ierului a punctat foarte bine la „Programul tomate”, foarte multor fermieri din zona Diosig-Săcueni fiindu-le acordat sprijinul de 3.000 euro. Totodată, Hodişan a afirmat că domeniul viticulturii ar putea fi pe o linie ascendentă, ținând cont de faptul că, față de statisticile de acum 10 ani, cifrele încep să fie din nou încurajatoare.

Pe de altă parte, la Ștei, peste 30 de producători și consumatori s-au adunat pentru a afla care sunt posibilitățile de dezvoltare pe care le au, cum se pot face cunoscuți și pe sprijinul cui se pot baza în desfășurarea activității. În ciuda calamităților care le-au distrus unora o bună parte din recoltă, locuitorii din Țara Beiușului nu se lasă descurajați când vine vorba despre a aduce în fața consumatorilor produse autohtone. La întâlnirea cu producătorii din zonă a fost prezent vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, care i-a asigurat pe producători de sprijin din partea administraţiei judeţene. El le-a făcut locuitorilor și câteva propuneri, cum ar fi să se asocieze dacă doresc să comercializeze în supermarket-uri și să acorde atenție etichetelor, pe care să fie inscripționată proveniența produsului. După întâlnirea care a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Local Ştei, Ioan Mang a vizitat Piața Agroalimentară din Ștei, unde localnicii se pot aproviziona cu legume și fructe de sezon.

În cadrul celor două întâlniri de ieri, reprezentanții Consiliului Județean au promis că, prin cele două departamente din cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor specializate pe dezvoltarea microregiunilor Țara Beiușului și Valea Ierului, îi vor sprijini pe producătorii bihoreni pe termen lung și vor contribui la dezvoltarea unui brand prin care aceștia să fie ușor identificabili de consumatori pe piață.