Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea a găzduit joi a patra ediție a concursului regional „Colindița”. Au participat peste 730 de copii de la școli și grădinițe din Bihor și regiune.

Parterul și curtea Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea au fost luate cu asalt, ieri dimineață, de copii de toate vârstele, de la prichindei din prima grupă de grădiniță, la elevi din ultimul an de gimnaziu. Aliniați frumos, alături de educatoare și însoțiți de părinți, copiii își așteptau rândul să intre în Sala Festivă, acolo unde se desfășura ediția a patra a concursului regional „Colindița”.

„Sunt înscriși 730 de copii de la școli și grădinițe din Oradea și din regiune. Cei mai mulți sunt din clasele primare. Elevii participă, atât în grupuri cât și individual, la una din cele trei secțiuni: interpretare de colinde tradiționale românești, prezentarea unor obiceiuri specifice Sărbătorilor de Iarnă și dansuri populare din diferite zone ale țării. Noi am participat în fiecare an, cu excepția celor doi din pandemie, atât la organizare cât și în concurs. Este muncă multă și trebuie multă răbdare și mult timp pentru a-i pregăti pe copii. Ne-au ajutat mult și părinții și vrem să le mulțumim”, a declarat Loredana Săbăduș, care intrase prima în concurs, alături de prichindeii din grupa mare de la structura 28, a Grădiniței 56.    

Prin intermediul festivalului, organizatorii doresc să promoveze colindele autentice românești, obiceiurile specifice Sărbătorilor de Iarnă, precum și dansurile populare românești.

Jurizarea momentelor de pe scenă s-a făcut de către un juriu de specialitate format din 4 membri, pe secţiuni şi pe cele două niveluri de învățământ: preșcolar și primar. S-au acordat premii I, II și III, mențiuni și premii speciale pentru fiecare nivel de vârstă și secțiune (fără a depăși 30% din numărul total de participanți). Juriul a urmărit, la secțiunea I - repertoriu, intonaţie, simţ ritmic, dicţie, interpretare, prezenţă scenică, text adecvat, costumație specifică colindătorilor, la secțiunea II - costumaţia specifică obiceiului interpretat, valoarea interpretativă și impresia artistică, iar la secțiunea III - costumaţia specifică dansului popular interpretat, originalitatea interpretativă și mişcarea scenică.

Fiecare copil a primit un premiu de participare din partea lui Moș Crăciun. Parteneri în derularea concursului au fost: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea, Şcoala de Arte Populare „Francisc Hubic” Oradea și Ansamblul Folcloric Crişana.

Festivalului Concurs Regional „COLINDIŢA”, este parte a proiectului regional „Tradiţie, moștenire și simţire Românească” înscris în Calendarul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.