Oradea este în sărbătoare în aceste zile, cu prilejul celei de-a XXII-a ediții a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Evenimentul a debutat miercuri, 16 mai, în noul sediu al Complexului muzeal de pe strada Armatei Române.

Alocuțiunile oficiale care au marcat debutul evenimentului au fost rostite de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, și de PS Sa, Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.

„Ne aflăm la cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Pentru noi este o bucurie că acest eveniment cultural a rezistat peste timp, devenind atractiv pentru marele public. Am încercat să scoatem muzeul din anonimat printr-o ofertă muzeală și culturală deosebită. Noi considerăm că instituția muzeală trebuie să fie vie și acaparatoare de public. De asemenea, ne bucurăm că Noaptea Muzeelor continuă, că am putut consacra un concept în urmă cu trei ani, „Muzeele orădene împreună!”, care a generat o dinamizare a vieții instituțiilor muzeale existente în Oradea, fie laice, fie ale bisericii. În esență, această ediție încearcă să consacre, din nou, Muzeul Țării Crișurilor într-o unitate, după zece ani de așteptare, în mod special semnalând aici cele două atracții: expoziția „Maşinile lui Leonardo” şi „Vivariul””, a spus Aurel Chiriac.

Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor, a insistat pe trei momente importante din programul manifestării culturale: accesul gratuit de Ziua internaţională a muzeelor în toate spaţiile muzeale din oraş, Noaptea Muzeelor, precum şi o nouă ediţie a Conferinţelor Unirii care vor prezenta contribuţia orădenilor la Marea Unire.

În continuare, a luat cuvântul episcopul ortodox Sofronie Drincec, care s-a arătat încântat de cele văzute în noul sediu al muzeului: „Miroase a muzeu aici, ceea ce reprezintă un pas spre normalitate, adică înstăpânirea deplină a acestei instituții. Nu e puțin lucru să existe o asemenea instituție într-un oraș ca Oradea. Vă felicit pentru noul sediu, care arată din ce în ce mai frumos. Să-l stăpâniți cu bucurie, iar în anii ce vin, milioane de oameni să-i treacă pragul!”, a spus episcopul.

După alocuțiunile oficiale care au marcat deschiderea Zilelor MTC, a urmat o dublă lansare de carte. Este vorba de Blaga Mihoc, Florina Ciure, „Tipărituri Chirilice în colecţia de carte veche a Muzeului Ţării Crişurilor (1643-1859)”, catalog apărut la Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018. Despre impresionanta lucrare a vorbit Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, seria a V-a. Cea de-a doua carte lansată ieri a fost „Din istoria discului de gramofon și patefon”, semnată de Ronald Hocchauser, un catalog de colecţie scos la Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018. Lucrarea a fost prezentată de conf. univ. dr. Florin Ardelean de la Universitatea Oradea.

Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat și reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice, în frunte cu părintele Antoniu Titus Chifor, rectorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea.  

„Această ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor consacră niște evenimente, le asigură continuitate. Prezentăm activitatea muzeului prin tipărituri, de exemplu din ‘70 până astăzi, tot ce s-a tipărit în Editura Muzeului Țării Crișurilor. Mai mult, ne-am axat pe evenimente științifice, în condițiile în care noi suntem în transfer cu patrimoniul, toată lumea fiind implicată în această muncă. Ca atare, am considerat ca, pe oferta pe care o avem, să construim aceste Zile, urmând ca, în anii următori, să aducem evenimente muzicale, din nou în atenție, dar și alte manifestări culturale, cum ar fi cele teatrale, așadar, să reluăm la un nivel de exprimare așteptat de oameni activitatea muzeului”, a declarat pentru CRIȘANA directorul MTC.