Ultima etapă din greaua misiune privind îndepărtarea dezastrului produs de alunecările de teren la Dealul Ciuperca, şi anume reamenajarea peisagistică, va demara doar la finalul verii sau mai degrabă început de toamnă, după ce în luna ianuarie, se preconiza că noul şantier ar putea fi deschis chiar din primăvară. În prezent, este în derulare faza de elaborare a studiului de fezabilitate, după care va urma licitaţia...

 

Dealul Ciuperca mai are de aşteptat până va putea fi vizitat din nou. În momentul de faţă, aici nu se derulează niciun fel de lucrări, fiind în curs de elaborare studiul de fezabilitate privind reamenajarea peisagistică. „După elaborarea studiului de fezabilitate, va urma organizarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. Prin urmare, lucrările ar putea începe la finalul verii sau început de toamnă”, ne-a declarat Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Comunicare al Primăriei Oradea.

Lucrările de consolidare a Dealului Ciuperca au fost finalizate în noiembrie 2017, fiind structurate pe trei categorii: consolidarea structurii clădirii, executarea a două rânduri de piloni foraţi şi realizarea unor drenuri care să capteze apa din subteran. Etapa a doua a acestor lucrări a fost realizată de firma Dacia Faber SRL, o societate clujeană, care a mai desfăşurat lucrări în Oradea, în urmă cu trei ani, la extinderea Podului Densusianu. Valoarea contractului de lucrări a fost de 1,369.924.74 lei fără TVA, iar termenul de execuţie, de 3,5 luni de la data începerii. În prima etapă de consolidare a Dealului Ciuperca, firma Gavella a executat lucrări de rigidizare a fundațiilor de la punctul de alimentație publică, dar și trei drenuri longitudinale de adâncime de aproximativ 100 ml fiecare, în scopul drenării apelor. Între timp, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local al municipiului Oradea din 3 mai, printr-o hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului Oradiei pe anul 2018, au fost aprobate două donaţii ce vor merge spre repararea versantului.

„Se aprobă donaţiile încasate de municipiul Oradea în sumă de 96.490 lei din care 50.000 lei de la SC Rozoti Prodcom SRL şi 46.490 lei de la SC Eurociere SRL şi utilizarea sumelor pentru realizarea obiectivului de investiţii: „Consolidarea şi refacerea versantului în Grădina Publică Dealul Ciuperca”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Reamintim că, în luna noiembrie a anului 2016, o alunecare de teren a distrus aleile, dalele care acoperă aleile, instalaţiile electrice şi de apă, amfiteatrul în aer liber, punctele de belvedere și a pus în instabilitate punctul de alimentație publică de pe Dealul Ciuperca. Pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren în cazul lucrărilor de la Dealul Ciuperca, de la bugetul local a fost alocată deja suma de 2,2 milioane lei.