Reabilitarea Palatului de Justiţie, în grafic - Inscripţii şi picturi inedite - Descoperiri misterioase
Odată cu demontarea treptată a schelelor de la Palatul de Justiţie, începe să se întrezărească frumuseţea arhitecturală a unei dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea, care va deveni, odată cu finalizarea lucrărilor, unica instituţie din ţară care va găzdui, sub acelaşi acoperiş, Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel.
Finalizat la 13 august 1898, Palatul de Justiţie se bucură de cea mai amplă lucrare de reabilitare şi extindere din ultimii ani. Investiţia a fost demarată de Ministerul Justiţiei pe 7 ianuarie 2013, lucrările urmând să fie finalizate în decembrie 2015. În prezent gradul fizic de finalizare este de 60%. Teoretic, dacă ar exista o fluenţă în asigurarea finanţării, lucrările ar putea fi executate la termenul asumat. Valoarea contractului de execuţie se ridică la 54 milioane de lei, cu TVA. Proiectul prevede efectuarea de lucrări de consolidare, reparaţii capitale, restaurare, extindere şi amenajare. Potrivit ing. Alexandru Bucur, coordonatorul lucrărilor, suprafaţa desfăşurată era de 11.816 mp, ajungându-se după reamenajarea de noi spaţii la o suprafaţă utilă de 15.351 mp., cu 30% mai mult. În prima etapă, constructorul, firma Selina, a realizat săpături în curţile interioare la - 4 m, în acest perimetru, la subsol, fiind amenajate cele zece săli de judecată, şase pentru civil şi patru pentru penal. Fiecare sală de judecată este prevăzută cu un iluminator. Numărul acestor săli pare infim de mic, faţă de necesar, însă mai există posibilitatea ca din mers alte patru săli de la etaje să poată fi transformate în săli de judecată. Pentru execuţia acestor săpături s-a excavat şi evacuat manual peste 11.000 mc. de pământ. În ce priveşte structura de rezistenţă, aceasta nu a fost dimensionată la seism, astfel s-a impus realizarea unor ziduri noi de la subsol, până la mansardă, cu o înălţime de 18 m. La nivelul planşeelor s-a decoperat toată substructura şi s-a turnat un nou beton uşor cu granule din polistiren. Totodată, s-a realizat la - 5,55 de m., un canal tehnic subteran unde au fost introduse toate reţelele.
Descoperiri inedite în vechiul palat
În ce priveşte arhitectura s-a gândit recompartimentarea birourilor, dorindu-se o refuncţionare a întregii clădiri. Astfel, întreaga activitate cu publicul, sălile de judecată, arhiva şi registratura vor funcţiona la subsol, iar parterul, etajul unu şi doi vor fi repartizate instituţiilor de justiţie. La mansardă s-a amenajat, pe laturile longitudinale, spaţii pentru partea administrativă. În ce priveşte faţada, care ocupă o suprafaţă de 8.500 mp, aceasta a fost complet reabilitată. S-a utilizat un mortar fără ciment, din var nisip şi fibră de sticlă. După numeroase discuţii, s-a convenit ca pentru faţadă să se utilizeze cinci nuanţe de bej. Ornamentele sunt 100% din ipsos, o parte fiind complet refăcute, iar altele au fost restaurate. Statuile de pe faţada principală sunt din zinc şi vor fi şi ele complet restaurate. De asemenea, au fost idendificate 80 de elemente ornamentale, amfore, făclii, globuri, tot din tablă de zinc, care vor fi şi ele restaurate.
Sala festivă, întinsă pe două etaje, este una spectaculoasă şi ascunde multe mistere. Astfel, în cele patru colţuri au fost descoperite patru picturi murale, două reprezentând îngeri şi steme sau însemne heraldice, în una dintre picturi este reflectată Justiţia, iar în alta se distinge chipul unui bărbat. Odată urcaţi pe schele, chiar sub bolta sălii festive, muncitorii au descoperit un lucru inedit: şase inscripţii. "Sunt numele a şase foşti miniştri ai Justiţiei. Numele lor este sculptat şi puse, separat, într-o nişă. În spatele lor nu ştim însă ce se ascunde, poate alte nume ale unor miniştri austro-ungari", ne-a precizat Alexandru Bucur, coordonatorul investiţiei de la Palatul de Justiţie. Numele celor şase miniştri sunt: A. Papiu Ilarian, Toma Stelian, D. Alexandresco, B. Boerescu, M. Cantacuzino şi (?) Stănescu.
De la eşafod la Palat de justiţie
Piaţa Szechenyi (azi Parcul Traian) adăpostea la început de secol XIX Palatul contelui Johann Maria Frimont, înconjurat fiind de un parc dendrologic. Ultima descendentă a familiei, Theodora Frimont, vinde palatul şi parcul, la 22 ianuarie 1868, pentru suma de 50.000 de florini, Comitatului Bihor, care le va ceda statului, în vederea ridicării unei clădiri pentru Tribunal. Palatul va fi demolat, iar parcul este lăsat în paragină, deoarece noua construcţie se va ridica abia treizeci de ani mai târziu. În tot acest răstimp, spaţiul liber va fi valorificat la maximum de autorităţi, aici amenajându-se, atunci când se impunea, un eşafod pentru execuţiile publice prin spânzurare. "Pe la 1883, în această ambianţă vegetală plină de romantism aveau loc execuţiile cu pedeapsa capitală prin spânzurare, duse la îndeplinire cu mare profesionalism de către călăul Kozarek, intitulat foarte pompos "călăul regal ungar". După fiecare execuţie, eşafodul era demontat, iar scândurile şi bârnele, adăpostite cu grijă până când venea din nou vremea să-şi redobândească funcţionalitatea", menţionează Liviu Borcea în lucrarea sa "Memoria caselor". Lucrările la Palatul de Justiţie vor începe în luna mai a anului 1897. Proiectantul palatului a fost profesorul universitar arhitect Kiss Istvan, iar conducătorul lucrărilor inginer Schiffer Miksa. Lucrările urmează să fie finalizate la 13 august 1898, iar recepţia impunătorului palat s-a făcut abia în ianuarie 1899. Până în anul 1951, clădirea a adăpostit Tribunalul Comitatului Bihor. De atunci şi până în anul 1959 a fost sediul Regionalei Partidului Comunist "Crişana", iar apoi, până în 1989, a servit ca sediu al Comitetului Judeţean de Partid. După Revoluţie şi până în anul 2000, Palatul de Justiţie din Oradea a fost sediul Prefecturii, iar începând din anul 1998 imobilul a trecut în administrarea Ministerului Justiţiei.
Oferta noua de locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ntmarioara@gmail.com
Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: evakiss1956@gmail.com
Oferte de lucru noi si pentru toti! Va oferim pe loc contract legal! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi! Au fost acordate si primele plati! Avem dovada disponibila pentru toti! Oferim si cerem seriozitate maxima! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cautam operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi, cu un castig de 300 dolari lunar. Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: ioanheredea@yahoo.com