În bunul renume al unei urbe liniștite și așezate, protestele anti-pandemie în Oradea au debutat în această seară timid, după modelul din București, Timișoara sau Brașov. Un grup gălăgios a ocupat Piața Unirii unde au scandat, au cântat și au aprins măștile obligatorii în spațiile publice.

În jurul orei 20.00 aproximativ o sută de persoane, maturi și copii, s-au adunat în Piața Unirii din Oradea, unde au început să scandeze ”Libertate”, ”Jos Arafat”, ”Jos masca”, apoi au cântat Imnul Național. Printre cei mai vocali ”agitatori” s-a distins luptătorul Alexandru Lungu, în fruntea unui grup de tineri și apropiați. În scurt timp numărul celor adunați în Piața Unirii a ajuns la aproximativ 300 de persoane.

Jandarmii și forțele de ordine supraveghează zona, dar nu s-au semnalat incidente violente. La un moment dat, în mijlocul grupului de protestatari, câțiva și-au scos măștile și le-au dat foc. Din nou, s-a scandat ”Libertate”, ”Jos masca”!, apoi grupul a ponit în marș prin centrul orașului, în zgomotul claxoanelor de la mașinile oprite în trafic în zona Podului Ferdinand și a străzii Tudor Vladimirescu.

Pe parcursul marșului rândurile protestatarilor s-au îngroșat, alți orădeni intrând alături de ei, astfel că în jurul orei 21.15 numărul lor era de cel puțin o mie de persoane. 

Foto/Video: Vlad Chelaru