Columbofili din toată lumea se vor întâlni la Oradea, la sfârșitul săptămânii viitoare, în cadrul celei de-a 37-a ediții a Olimpiadei porumbeilor voiajori. Vor participa columbofili din 30 de țări, alături de 90 de porumbei în valoare de peste 50 de milioane de euro.

Timp de două zile, mai exact vineri și sâmbătă (12-13 august), Oradea va fi cel mai important loc pentru iubitorii de porumbei. Oradea Arena și Piața Unirii vor găzdui, pentru prima dată în România, Olimpiada porumbeilor voiajori.

„Este un moment important, mai ales că Uniunea Națională a Columbofililor din România va serba în acest an 85 de ani de la înființare. Evenimentul a ajuns în Oradea datorită primarului, care a insistat, promițând să ne pună la dispoziție tot ce avem nevoie pentru organizarea lui. Olimpiada s-a desfășurat regulat din 1937, din doi în doi ani, cu excepția anilor de război și a celor cu restricții cauzate de pandemia de coronavirus. Vor veni în Oradea câteva mii de vizitatori din toată lumea”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, bihoreanul Marius Tunduc, președintele Uniunii Federațiilor Columbofile din România.

Pe lângă participanți și vizitatori, la eveniment vor fi prezenți și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii.

„Vom avea participanți din 30 de țări. Vor fi prezenți 90 dintre cei mai buni porumbei din lume, cu o valoare totală de peste 50 de milioane de euro. Îl vom avea în mod sigur pe Principele Radu, dar și reprezentați ai Ministerului Agriculuturii, printre care sperăm să fie și ministrul Petre Daea alături de premierul Ciucă”, a spus, printre altele, Diana Drăghici, managerul proiectului.

 

Concert Andra în Piața Unirii

Evenimentul va începe vineri, 12 august, la Sala Polivalentă. Intrarea va fi gratuită doar vineri, de la 10.00 la 11.00, prețul unui bilet urmând a costa apoi 60 de lei.

„În fața arenei vor fi 40 de standuri cu hrană, medicamente și accesorii pentru porumbei, va fi și un food corner plus, în spatele arenei, un mic muzeu cu tezaurul columbofiliei în România. La ora 10.00 va avea loc deschiderea oficială, iar până la ora 10.45 intrarea va fi gratuită. Pentru participanți, va fi organizat un seminar al cunoscutului expert, Wim Muller și vor fi expuse loturile naționale ale porumbeilor olimpici. De la 10.00 până la 17.00 va avea loc și expoziția cu vânzare de porumbei și produse columbofile. Seara, de la ora 19.00, în Piața Unirii va avea loc premierea olimpică și World best pigeon, urmate de un concert Andra. Prezentatori vor fi Andreea Marin și Răzvan Vicoveanu, iar la concert vor putea asista și orădenii. Pentru invitați vor fi rezervate scaune.

Sâmbătă, la Sala Polivalentă, pe lângă expunerea loturile naționale ale porumbeilor olimpici și expoziția cu vânzare de porumbei și produse columbofile, de la ora 11.00 se va desfșura premierea World Championship 2019, 2020, 2021, Grand Prix 2019, 2020, 2021 și licitația PIPA, unde vor putea fi cumpărați porumbei foarte valoroși. La ora 15.00 va avea loc o tombolă cu premii. Evenimentul se va încheia la ora 19.00, la Sala de evenimente Ambasador, cu un banchet al prieteniei”, a spus Mihai Dacin.  

Organizat sub egida Federației Internaționale Columbofile, care are peste 4 milioane de membri în întreaga lume, grupați în peste 70 de asociații și federații, evenimentul va prilejui răsplătirea cu peste 100 de premii a crescătorilor de porumbei din toată lumea. Cei mai mulți premiați, 18, vor fi din Polonia, 11 din România și 3 din Ungaria. Printre câștigători se va afla și familia lui Marius Tunduc, campioană mondială la categoria Marathon în cadrul World Best Pigon.