Oradea s-a umplut ieri, încă de la prima oră, de culoare, parfum și veselie. Străzile mici și pavate au fost invadate de pitici cu ghiozdane în spate, mămici și tătici cu flori, sau bunici ținându-i strâns de mânuțe. Bihorenii, în marea lor majoritate, acolo unde au putut, au ales să-și trimită copiii fizic la ore, sătui de experiența orelor online.

Chiar dacă sfârșitul oricărei vacanțe nu este neapărat un moment fericit, cea de vară, prelungită cu câteva luni bune de învățământul on-line, i-a făcut pe mulți copii să își dorească să vină la școală. Iar asta s-a văzut ieri de la prima oră.

După masă, la 14.30, după ce se centralizase situația pe 90% din școli, doar 11% dintre elevi au început cursurile online.

„Școala a început fără incidente. Din 639 de unități centralizate până acum, au venit fizic la școală 67.715 copii. 9.190 au început școala on-line. Oamenii chiar au vrut să își trimită copiii la școală, ceea ce mă bucură. Peste o săptămână sau două vom afla care este impactul acestui început de școală, când se vor face evaluările Direcției de Sănătate Publică și vom vedea în ce scenarii vor fi unitățile de învățământ”, a spus, pentru Crișana, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage. 

În toate grădiniţele şi clasele primare, elevii participă la ore fizic. În unele unităţi de învăţământ, o parte dintre elevi fac lecţii online, pentru a se respecta distanţa și pentru că în unele există încă lucrări în desfășurare: Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ceica, Şcoala Gimnazială Alexandru Roman Auşeu, Şcoala Gimnazială Nestor Porumb Tulca, Şcoala Gimnazială nr. 1 Bulz, Şcoala Gimnazială nr. 1 Sânnicolau Român, Şcoala nr. 1 Balc, Şcoala nr. 1 Cefa, Şcoala nr. 1 Hotar, Şcoala nr. 1 Remetea și Şcoala nr. 1 Tăuteu.

Din Oradea, școlile în care se țin 50% din cursuri online sunt Emanuil Gojdu, Onisifor Ghibu, Școala Gimnazială nr. 11, Liceul Lucian Blaga, Școala Dacia. 

La nivel național, conform ministrului Educației, Monica Anisie, în 12.423 de școli din țară copiii merg la cursuri în mod fizic, acestea fiind în scenariul verde. În 4.915 școli cursurile se vor face în scenariul galben, hibrid, iar în 263 de școli elevii nu încep anul școlar în bănci.

Luni, 293 de profesori erau în carantină, 106 cadre didactice în spital și 91 în concediu medical. Față de anul școlar precedent, 147 de cadre didactice s-au pensionat.