Sute de orădeni, civili, dar şi reprezentanţi ai autoritărţilor locale au fost prezenţi joi, 18 aprilie, la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu, opera sculptorului Deak Arpad, amplasată în faţa Catedralei greco-catolice Sfântul Nicolae.

Evenimentul a debutat cu întâmpinarea oficialităţilor de către detaşamentul de onoare. Astfel, pe platoul catedralei au înaintat prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, generalul de brigadă Nicolae Tonu, locţiitor al comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang. La festivităţi au fost prezente şi înalte feţe bisericeşti, de la PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, la vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice, pr Mihai Vătămănelu, cel care a citit şi cuvântul Episcopului Virgil Bercea, aflat, încă, în convalescenţă. După oficierea slujbei de Te Deum, pr Mihai Vătămănelu, citind cuvintele transmise de PS Virgil Bercea, a evocat viaţa şi personalitatea lui Iuliu Maniu, pornind de la familia lui de intelectuali şi patrioţi şi sfârşind cu împrejurările tragice în care a murit Sfinxul de la Bădăcin. „Iuliu Maniu este singurul politician din România care ar putea fi declarat Sfânt”, a transmis episcopul Virgil Bercea.

O prezentare emoţionantă a vieţii lui Iuliu Maniu a avut şi preotul greco-catolic Cristian Borz din Bădăcin, satul natal al lui Iuliu Maniu. Acesta a amintit despre marele om politic, avocat, doctor în Drept al Universităţii din Viena, membru de onoare al Academiei Române dar şi membru al generaţiei Marii Uniri”. A fost subliniată legătura strânsă pe care a avut-o Iuliu Maniu cu biserica greco-catolică, dar şi moralitatea lui ireproşabilă, care l-a ajutat să rămână modest chiar şi după ce a ajuns preşedinte al Consiliului de Miniştri. „Prin ridicarea acestei statui, orădenii au vrut să-i recupereze memoria, săvârşind un act de reparaţie morală faţă de cei care vor să scrie altfel istoria”, a spus preotul. „Iuliu Maniu a avut o relaţie specială cu oraşul Oradea. A fost prieten cu Aurel Lazăr, iar în gara din Oradea şi-a văzut prima oară mama şi sora, care fuseseră închise de armata bolşevică”, a mai amintit el. Nu în ultimul rând, Cristian Borz i-a mulţumit primarului Ilie Bolojan pentru contribuţia pe care Oradea a avut-o la reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin, „cea mai mare donaţie primită de la începutul campaniei”.

„Graţie acestei donaţii, suntem în măsură să anunţăm că în toamna acestui an vom reuşi să finalizăm lucrările de reabilitare”, a spus Borz. Ca un gest simbolic al recunoştinţei, preotul i-a dăruit primarului Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu.

Ultima alocuţiune a fost rostită de primarul Ilie Bolojan, care a ţinut o adevărată lecţie de istorie în faţa auditoriului, menţionând, la final, că „Oradea nu avea cum să nu-i ridice o statuie lui Iuliu Maniu, cel care a luptat de la început pentru emanciparea românilor din Ardeal”. „Un mare diplomat spunea că primeşti un om pe uşă în funcţie de haină şi de titluri, dar îl conduci la plecare în funcţie de inteligenţa de care a dat dovadă în timpul vizitei. În anul 1919, Iuliu Maniu a venit în Oradea şi a fost întâmpinat de Regele Ferdinand şi de Regina Maria. Astăzi, Oradea îl conduce pe uşă în istorie”, a spus Ilie Bolojan.

După rostirea alocuţiunilor, elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, inclusiv din clasele primare Step by Step, au cântat un Imn dedicat lui Iuliu Maniu, compus în anul 1986 de Ioan Pop, emoţionând publicul. Au urmat depunerea de coroane şi defilarea detaşamentului de onoare format din militari ai Centrului 54 Comunicaţii din Oradea, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, pe muzica militară a fanfarei Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea.