„Misticismul coptic” a fost titlul expoziției ultimului vernisaj care a avut loc în cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România, Galeria „Euro Foto Art” din Oradea. Pe simezele ei au fost instalate 72 de fotografii realizate de reputatul artist fotograf Cristina Garzone.

Publicul a fost salutat de dr. Cristina Pușcaș reprezentanta secției Muzeului Orașului Oradea care, în discursul ei, a subliniat că fotografiile au fost realizate în Etiopia unde există o comunitate creștină de peste 80  de ani și unde funcționează 11 biserici aflate în patrimoniul UNESCO din anul 1978. Aceste biserici, care oferă priveliști fără precedent, au fost săpate la o adâncime de 12,5 m sub pâmânt. Biserica Sfântul Gheorghe are un acoperiș la nivelul pâmântului. Cristina Garzone și-a imaginat proiectul acestei expoziții în 2012, efectuând trei deplasări de creație în Etiopia, unde a stat timp îndelungat. Criticul de artă dr. Ramona Novicov a subliniat că expoziția îi aduce pe participanți mai aproape de Hristos și că este necesar ca, periodic, societatea contemporană să se întoarcă la rădăcini. Episcopul Greco-Catolic Virgil Bercea a spus că speranța și credința sunt „elementele care ne asigură în continuare existența”. La vernisaj a participat, pe platforma online ZOOM, și artista fotograf Cristina Garzone, care a mulțumit pentru organizarea expoziției și a subliniat că regretă că nu a putut participa personal al eveniment.

În încheiere președintele AIEFA, Ștefan Toth a înmânat Monicăi Șinca din Florența, reprezentantul AIEFA din Italia, Certificatul de Patronaj AIEFA și de auspicii FIAP acordat artistei fotograf Cristina Garzone. La eveniment a participat și părintele Mircea Ianc, reprezentantul Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite de reprezentantul Grupului Cultural „Duo Sola Fide” din Oradea, violistul Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese din repertoriul italian.

Imaginile se pot admira pe site-ul AIEFA (eurofotoart.com) iar o parte din ele vor rula pe ecranele mijloacelor de transport din Oradea.

Expoziția „Coptic Mysticism” a fost organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, unicul Membru Regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO, în parteneriat cu Summit Agro Romania și Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, prin secția Muzeul Orașului Oradea. Ea va rămâne pe simeze până pe 4 octombrie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (luni închis).