În Sala Mare a Prefecturii Bihor, a avut loc, ieri, simpozionul intitulat „Mihai Viteazul, corneea ochilor Armatei Române”, eveniment dedicat comemorării a 418 ani de la asasinarea voievodului Mihai Viteazul, primul unificator de țară.

 

Manifestarea a debutat cu intonarea imnului de stat al României, în interpretarea elevei Bianca Popa, de la Liceul de Arte din Oradea, urmat de cuvântul de salut adresat participanților de gl. bg. (r) conf. univ. dr. Vasile Creț, moderatorul evenimentului.

Simpozionul propriu-zis a fost deschis de istoricul militar col. (r) dr. Constantin Moșincat, de la Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, care a prezentat un material interesant, intitulat „Mihai Viteazul, simbol al permanenței Unirii la români”. „Sunt trei luni de când statuia lui Mihai Viteazul a fost „decapitată”, a afirmat, printre altele, istoricul militar, considerând că statuia marelui voievod merita să-şi păstreze locul în centrul municipiului Oradea, alături de statuia lui Ferdinand I, dând o mai mare densitate istorică zonei. 

În continuare, prof. Teodor David, de la Asociația Națională Vatra Românească - filiala Bihor, a prezentat un material deosebit, intitulat „Mihai Viteazul, realizatorul celui mai strălucit eveniment din istoria Evului Mediu românesc”, iar prof. univ. dr. Viorel Faur, de la Universitatea din Oradea, a vorbit despre legătura lui Mihai Viteazul cu județul Bihor. Documente arhivistice atestă că, în toamna anului 1598, Mihai Viteazul a trimis o unitate de cavalerie compusă din cca. 3.000 de călăreți, conduși de căpitanul său Aga Lecca, care au contribuit la salvarea cetății Oradea, asediată de armata otomană. În zilele de 11 şi 12 decembrie 1600, după luptele de la Mirăslău, Mihai Viteazul, în drum spre Viena, a poposit la Oradea, unde a fost bine primit de căpitanul cetății. Cu aceeași ocazie, a trecut și prin Beiuș, o parte din suita sa rămânând acolo până în primăvara anului 1601. Despre prezenţa la Oradea a lui Mihai Viteazul a scris o serie de articole și regretatul istoric Liviu Borcea, autorul monografiei municipiului Oradea, care a reconstituit, pe bază de documente, raporturile marelui voievod cu Oradea, aflată temporar sub autoritatea sa. „Statuia lui Mihai Viteazul nu trebuia mutată din Piața Unirii. Cele două personalităţi politice puteau sta, cu demnitate şi onoare, în acelaşi spaţiu, pentru că au contribuit la materializarea idealului de unitate naţională”, a menționat Viorel Faur.

O adevărată lecție de istorie a ținut și prof. univ. dr. Mihai Drecin, de la Universitatea din Oradea, care a prezentat un material interesant, intitulat: „Casa regală a României despre personalitatea lui Mihai Viteazul”. 

Simpozionul s-a încheiat cu un moment muzical susținut de eleva Bianca Popa, care a interpretat câteva cântece patriotice.

La eveniment au fost prezenți profesori universitari, cadre militare active, în rezervă și retragere din structurile de apărare, ordine publică și securitate națională, cetățeni ai municipiului Oradea și iubitori de istorie. 

Manifestarea a fost organizată de Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „General Traian Moșoiu” - filiala Bihor, împreună cu Garnizoana Oradea, Cercul Militar și în parteneriat cu Asociația Culturală „Mihai Viteazul”, Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bihor, Asociația Națională „Avram Iancu” – Filiala Bihor, Vatra Românească și Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Bihor.