Un frumos program cultural-artistic dedicat lui Mihai Eminescu, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a împlinirii a 173 de ani de la nașterea marelui poet național, s-a desfășurat, recent, la Casa Frențiu din Oradea.

Anul acesta, s-au împlinit 173 de ani de la nașterea marelui poet național. Data de 15 ianuarie marchează nașterea „Luceafărului” poeziei românești, Mihai Eminescu (1850-1889), dar și Ziua Culturii Naționale. La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, actul normativ întrunind 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.

„Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Această zi importantă a fost celebrată și la „Casa Frențiu” alături de invitați de seamă: Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, Heteș Pascu, Florica Mera, Florina Rodica Denuț, Leontina Costruț, Aurel Horgoș și Maria Odette Bilan”, spune Mihaela Corb, asistent social practicant.

Programul dedicat „Luceafărului poeziei românești” a început cu descrierea lui Mihai Eminescu, geniul poeziei românești, care a fost urmat de un moment artistic unde rezidenții centrului și invitații au recitat poezii și au interpretat cântece, pe versurile  marelui poet.

„Evenimentul a avut o încărcătură emoțională puternică pentru rezidenții centrului „Casa Frențiu”, care au adus un tribut marelui poet Mihai Eminescu, simbolul națiunii noastre”, a menționat Mihaela Corb.