Vineri, 2 noiembrie, Sala Mare a Primăriei Oradea a găzduit o simulare a negocierilor pentru Brexit, eveniment organizat de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Cabinetul eurodeputatului Emilian Pavel, cu Asociaţia Studenţilor de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi cu Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

 

Demersul se încadrează în strategia Departamentului de a oferi studenţilor posibilitatea de a se dezvolta prin activităţi motivante, stimulându-le astfel imaginaţia, creativitatea şi competitivitatea. În contextul dat, studenţii s-au familiarizat cu protocoalele diplomatice, dar şi cu rigorile procesului de negociere.

Evenimentul a debutat prin luările de cuvânt ale invitaţilor: conf. univ. dr.  Ligia Burtă, Universitatea din Oradea, prorector responsabil cu Servicii studenţeşti şi vizibilitate; prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării; lect. univ. dr. Florentina Chirodea, director al Departamentului Relaţii Internaţionale şi Studii Europene; Emilian Pavel, eurodeputat în cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, şi asist. univ. dr. Edina Lilla Mészáros, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, responsabil Comitet de organizare activitate. Aceştia şi-au arătat interesul cu privire la desfăşurarea evenimentului, adresând cuvinte de încurajare ambelor tabere, adică şi studenţilor care au intrat în pielea oamenilor politici, dar şi studenţilor care jucau rolul presei şi care aveau să pună întrebări cu privire la rezultatul negocierilor. „De ce tocmai Brexit? Pentru că Brexit-ul va avea un impact major asupra Uniunii Europene. În cazul în care Regatul Unit iese fără un acord, situaţia românilor va fi incertă”, a subliniat Edina Mészáros.   

Pe ordinea de zi a întâlnirii între „negociatori” s-au regăsit următoarele teme: ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, puncte de negociere nefinalizate, drepturile cetăţenilor din UE după Brexit etc. Fiecare „negociator” a avut la dispoziţie trei minute pentru a-şi expune documentul de poziție, după care au urmat dezbaterile cu timpul de răspuns de două minute pe participant, întocmirea unui document care să cuprindă punctele asupra cărora participanţii s-au înţeles și care, ulterior, vor fi incluse în acordul de retragere a Marii Britanii din UE, votul final asupra documentului şi conferinţa de presă.  Dezbaterea a început cu Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani (rol jucat de studenta Bianca Sferle), care a afirmat că „pacea şi liniştea sunt destabilizate”, şi s-a finalizat cu prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon (Mădălina Husti), care a menţionat că Scoţia îşi doreşte să facă parte din Uniunea Europeană în continuare şi că, la nevoie, se va separa de Regatul Unit printr-un referendum. Alte personalităţi europene importante care au fost reprezentate la masa negocierilor, de către studenţii orădeni, au fost Jean - Claude Junker (Roxana Hepcal), Donald Tusk (Răzvan Sicoe), Sebastian Kurz (Viorel Furculiţă), Michael Barnier (Cătălin Haţegan), Rominic Raab (Mirela Goza), Nigel Farage (Richard Csanyi), Theresa May (Michelle Nica), Angela Merkel (Ramona Goman), Viktor Orban (Andreea Zaicu-Ciubuca), Manfred Weber (Bogdan Pop), Udo Bullmann (Roman Iordachi), Syed Kamall (Paul Baciu), Guy Verhofstadt (Teodora Creţu), Gabi Zimmer (Ionuţ Vereş), Ska Keller (Mihaela Furculiţă), Nicolas Bay (Sergiu Precup), dar şi preşedintele României, Klaus Iohannis (Gabriel Mihoc) și preşedintele Franţei, Emmanuel Macron (Raluca Lup). Fiecare reprezentant a adus argumente în funcţie de tabăra în care se află sau de familia politică pe care o reprezintă la nivel european, dovadă că studenţii s-au pregătit pentru această dezbatere.

Un moment care a detensionat atmosfera a fost atunci când preşedintele Comisiei Europene, Jean - Claude Juncker (Roxana Hepcal) i-a adresat o întrebare preşedintelui Grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, Nigel Farage (Richard Csanyi), care, aflat în imposibilitatea de a răspunde, şi-a ieşit din personaj și a evitat răspunsul prin celebra sintagmă „Altă întrebare”.

În urma dezbaterii s-a întocmit documentul asupra căruia atât liderii Uniunii Europene, cât şi liderii Marii Britanii au căzut de comun acord, fiind votat în unanimitate. Astfel, în acest document s-au reiterat punctele asupra cărora părțile au convenit deja, precum perioada de tranziție după Brexit, „factura de divorț”, drepturile cetățenilor UE/UK, acordul tentativ cu privire la serviciile financiare, indicațiile geografice și, de asemenea, au fost incluse și punctele asupra cărora s-a înregistrat un oarecare progres - precum viitorul acord de liber schimb, „optiunea de rezervă” în cadrul disputei de graniță dintre Irlanda și Irlanda de Nord și, nu în ultimul rând, viitorul cooperării polițienești și judiciare în materie penală. La final, s-a specificat, însă, că negocierile urmează să fie reluate cu altă ocazie și anume la Summit-ul extraordinar din această lună, precum și la Summit-ul Consiliului European din 13-14 decembrie 2018, deoarece nu se poate vorbi despre un progres semnificativ.

Conferinţa de presă a fost momentul în care studenţii de la specializările Jurnalism, respectiv Comunicare și Relații Publice s-au afirmat prin întrebări punctuale, incisive, punându-i, pe alocuri, într-o uşoară dificultate pe „liderii politici europeni” prezenți la întâlnire. Ţinta principală a întrebărilor a fost prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Theresa May (Michelle Nica), care, cu tact, a reuşit să dea răspunsuri favorabile părţii pe care o reprezintă.

Premierea participanţilor a făcut-o europarlamentarul Emilian Pavel care a adăugat că „fiecare parte, atât negociatorii, cât şi jurnaliştii şi-au făcut impecabil treaba”. Primii şase premianţi din rândul negociatorilor au primit, pe lângă diplomă, şi o excursie la Parlamentul European de la Bruxelles în primăvara anului 2019. Locul III pentru cel mai bun negociator a ajuns la prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Theresa May (Michelle Nica), locul II - la negociatorul şef al Uniunii Europene pentru BREXIT, Michael Barnier (Cătălin Haţegan) şi locul I – la Cancelarul Germaniei, Angela Merkel (Ramona Goman).

Cosmin I. PETRUŢ

Student anul II, Jurnalism