Conștienți de responsabilitatea uriașă în fața trecutului, a prezentului, dar mai ales a viitorului, programul săptămânii 10-14 februarie, în care a fost serbată împlinirea a trei decenii de la înființarea Liceului „Aurel Lazăr” a propus activități care se înscriu în tradiția rafinamentului, eleganței și bunului gust, valorii și respectului, atât față de știință, cât și față de artă.

,,Ziua porților deschise” a marcat începutul activităților, fiind urmată de o paletă foarte variată de evenimente. În cadrul activității „Micul antreprenor” (coord. prof. G. Iorga, prof. R. Juncu) la care au luat parte 120 de elevi, au fost lansate firme de exercițiu. Cele mai bune idei de afaceri au fost premiate de un  juriu alcătuit din profesori, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba, ec. Florica Bungău, o reprezentantă a unei bănci, respectiv un reprezentant al echipei câștigătoare a târgului de anul trecut. Au fost vernisate cinci spații expoziționale: artă plastică și decorațiuni (prof. Emilia Negru și prof. Rodica Turcaș), robotică și IT (prof. Viorel Muscaș), colecții-hobby (prof. Vasile Juncu), reviste școlare (prof. Elena Luca), Cartea de aur (prof. dr. Carmen Chira). Numărul omagial al revistei „Lăzăriștii” a fost lansat într-un ambient corespunzător – galeria revistei de la începuturi și până în prezent (prof. Elena Luca), display-uri prezentând viața și activitatea lui Aurel Lazăr,  precum și fotografii ilustrând aspecte din realitatea școlii de acum 30 de ani și de astăzi (prof. Ioana Mladin, bibliotecar Georgeta Moldovan).

Programul manifestărilor a fost gândit deopotrivă ca un omagiu celui care dă numele colegiului și ca o invitație călduroasă adresată tuturor celor care și-au legat devenirea personală și profesională de această școală. Masa rotundă „Av. Aurel Lazăr – un om, o țară, un destin” la care au fost invitați prof. univ. dr. Ion Zainea și prof. univ. dr. Mihai Drecin, de la Universitatea din Oradea, concursul „Aurel Lazăr – patronul nostru spiritual” (ambele organizate de prof. dr. Livia Ghiurcuța, prof. dr. Cristina Brădău, prof. Raluca Blaga), vizita la Casa memorială Aurel Lazăr (clasele a V-a și a VI-a – prof. C. Bubela, prof. L. Lup, prof. G. Dărăban, prof. Anca Juhas), precum și depunerea de coroane la mormântul patronului spiritual al liceului (clasele a IX-a D și a X-a D – prof. Olga Trif, prof. Linda Mura, prof. Eugen Ilisoi, prof. Ciprian Băguț) au avut o încărcătură simbolică deosebită prin marcarea celor mai importante momente din viața și activitatea celui care a fost unul dintre artizanii Marii Uniri – av. Aurel Lazăr.

„Dialogul de suflet” a constituit un bun prilej de rememorări și evocări ale personalităților care au marcat istoria liceului – prof. Gheorghe Turdeanu (primul director al liceului) și prof. Doina Sfârlea (primul director adjunct și apoi al doilea director al școlii). Momentul a fost încărcat afectiv de bucuria reîntâlnirii și emoția amintirilor tuturor acelora care s-au regăsit, peste ani, în același spirit lăzărist. Ca semn de preţuire, foștilor profesori ai liceului  (actualmente pensionari) li s-a oferit câte o mapă conținând numărul omagial al revistei școlii, „pașaportul” lăzărist (decenalul performanțelor școlii), pliantul cu oferta de studii, o diplomă de onoare şi o floare. „Punte între generații – treptele succesului” a reunit reprezentanți ai elevilor din casele de liceu și foști elevi ai liceului care prin muncă cinstită au dus spiritul lăzărist în înalte competiții locale, naționale și chiar internaționale. Într-o atmosferă elegantă și rafinată s-au întâlnit înțelepciunea și experiența trecutului, certitudinea prezentului și speranța viitorului.

Exercițiul „Lăzăr  și știința” (coordonat de prof. Mihaela Băguț, prof. Ciprian Băguț, prof. Rodica Juncu, prof. Rodica Turcaș, prof. Victoria Pop, prof. Erika Ballo), la care au participat peste 60 de elevi, a fost, de fapt, un demers interdisciplinar în cadrul căruia au fost realizate experimente care au dezvăluit latura atractivă a materiilor realiste – matematică, fizică, chimie, biologie. „People to people” a constituit partea umanistă a manifestărilor lăzăriste, însumând următoarele ateliere de lucru: „Meloterapia” (coord. prof. Zita Bondar, prof. Nicoleta Blaj, prof. Eugen Ilisoi – clasa a XII-a C), „Adicția digitală” (coord. psih. Adina Manea, prof. Mihaela Mate-Sidea, prof. Rodica Berdie – clasele a XI-a A și a XI-a C), „Trei ani de limbă și cultură chineză” (coord. prof. Catherin Wang, prof. Rodica Turcaș, prof. Violeta Fetea – clasa a IX-a C), „Periplu european” (coord. prof. Loredana Vereș – clasa a XI-a D). Suita de prezentări interactive denumite generic „Pe acasă și prin lume” a inițiat un dialog pe baza câtorva proiecte derulate în școală: „Eu, lăzăristul” (coord. prof. Floare Gavra – clasele a XI-a B, a VI-a, a VIII-a), „20 de ani de cooperare europeană” (coord. prof. dr. Carmen Chira – clasele a IX-B, a V-a, a VIII-a), „România la pas și ClubEuropa (coord. prof. dr. Olga Trif, prof. Carmen Bubela, prof. dr. Cristina  Brădău – clasele a V-a, a VI-a, a IX-a D).

Spectacolul festiv intitulat „La ceas aniversar” desfășurat vineri, 14 februarie, la Filarmonica de Stat, la care au participat absolvenți, părinți, cadre didactice, membri ai comunității orădene, indiferent de generație, a fost susţinut de elevi ai liceului şi invitaţi speciali. Galeria discursurilor a fost deschisă de cuvântul directoarei Carmen Chira, care a adresat un mesaj de bun venit tuturor oaspeților, elevilor și colegilor, a prezentat elemente din istoria învățământului din Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, subliniind momentele care au definit evoluția școlii și înscrierea sa în galeria valorilor învățământului românesc. Au fost prezentate, totodată, realizările și performanțele școlii din ultimele trei decenii.

Momentele din programul omagial au fost susținute atât de elevii liceului (dans contemporan, de societate și popular, balet, piesă de teatru, bit-boxing, muzică ușoară și populară), cât și de câțiva invitați speciali (Corul Filarmonicii din Oradea, dirijat de dl Laszloffy Zsolt, Orchestra Rapsodia Bihoreană a Școlii de Arte Francisc Hubic, condusă de prof. Liviu Buțiu) într-o fericită succesiune gândită de prof. Laura Lup, prof. Tabita Fărcaș și prof. Elena Luca. Intervenția scenică Taichi, pregătită de Catherine Wang și elevii de la cursul de limba chineză, a exprimat solidaritatea față de poporul chinez care trece printr-o situația severă.

Un moment de mare emoție, inițiat de Antonela Ferche Buțiu, l-a reprezentat intonarea unui „La mulți ani!” de către întreaga suflare lăzăristă prezentă la eveniment.