Numărul cazurilor de gripă se înmulțește exponențial în Bihor. Vineri s-a înregistrat un nou deces cu suspiciune, după ce o pesoană a decedat pe 13 martie fiind, tot vineri, confirmată și cu gripă. La ora actuală, DSP Bihor spune că așteptă rezultatele de la Cantacuzino pentru 16 suspiciuni, 26 fiind deja confirmate. Există un plan pus la punct în cazul unei posibile epidemii.

Până acum, cele patru decese confirmate cu gripă au fost la persoane care sufereau de mai multe afecțiuni cronice. Cea de-a patra persoană, decedată vineri, fusese vaccinată.

„Femeia din Sălacea, care a decedat pe 13 februarie, pe secţia ATI, a fost confirmată astăzi (n.r. vineri) cu virusul gripal. Avea boli asociate: diabet zaharat de tip II, bronhopneumopatie cronică obstructivă, insuficienţă renală, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică. Tot astăzi (vineri-n.r.) a mai decedat o femeie de 61 de ani, din Marghita, pe Secția de Pneumoftiziologie a Spitalului Clinic Municipal Oradea. Femeia avea leucemie și nu era vaccinată. Nu știm dacă și ea avea gripă, dar am trimis probe la Institutul Cantacuzino și în câteva zile vom afla. Până acum, am trimis 42 de probe și au fost confirmate 26 de cazuri. O parte din ele nu au sosit încă. Nu putem vorbi despre epidemie, pentru că sunt cazuri izolate din comunități diferite dar preventiv am vorbit cu spitalele și a fost interzis accesul total în mai multe unități medicale pe anumite secții. Avem un plan de măsuri preventive bine pus la punct în cazul în care va fi declanșată epidemia”, a spus, pentru Crișana, dr. Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor.

La nivel național au fost înregistrate, în sezonul 2017-2018, 31 de decese care au avut ca factor agravant gripa.